schone handen visagist

Hygiene tips and tricks voor visagisten

Hygiene tips visagisten


schone handen visagist

"Een van de belangrijkste dingen waar je als visagist rekening mee moet houden is hygiene. We hebben een heleboel spullen in onze makeup kit, en deze gebruiken we op een hoop verschillende mensen. Het is dan ook belangrijk dat je deze producten op een goede manier gebruikt zodat ze hygiënisch blijven."

Zo heb ik met enige regelmaat een model in mijn stoel wiens huid onder de uitslag zit door een eerdere shoot waarbij vieze kwasten waren gebruikt, of modellen die een oogontsteking hebben nadat een visagist een eyeliner direct op haar oog had gebruikt. Het is dus belangrijk dat je zo schoon mogelijk probeert te werken om te voorkomen dat dit bij je modellen en klanten gebeurt.

Vandaar dat ik een aantal tips and tricks op een rijtje zet waar je rekening mee kunt houden als (beginnend) visagist.1. Schone kwasten

Het is heel belangrijk dat je met schone kwasten werkt, zo voorkom je de kans dat je bacteriën overbrengt. Wil je weten hoe je je kwasten het beste kunt schoonmaken? In dit artikel leg ik het uitgebreid uit.

Nu bestaat de kans dat je meerdere modellen achter elkaar moet opmaken, dan wordt het al iets lastiger om met schone kwasten te werken. Zelf zorg ik er altijd voor dat ik genoeg kwasten bij me heb zodat ik in elk geval 2 a 3 modellen kan opmaken met schone kwasten.

Als ik meerdere modellen heb, dan zorg ik dat ik alle kwasten tussendoor goed schoonmaak. In de tijd dat ik de andere modellen heb opgemaakt zijn de gewassen kwasten al weer redelijk opgedroogd en klaar voor gebruik.

Ook heb ik 5 verschillende lip penselen, zo kan ik voor elk model een specifiek penseel gebruiken. Ik gebruik deze altijd op een specifieke volgorde - penseel A voor het eerste model dat ik heb opgemaakt, penseel B voor het tweede model etc. etc. Zo weet ik altijd precies wel penseel bij welk model hoort.


schone makeup kwasten


2. Handen ontsmetten

De meeste visagisten, waaronder ikzelf, gebruiken regelmatig hun handen tijdens het aanbrengen van make-up. Het is dan ook belangrijk om regelmatig je handen te wassen en te ontsmetten.

Soms is er echter geen mogelijkheid om je handen te wassen, bijvoorbeeld als er geen stromend water beschikbaar is op de lokatie. Ik heb daarom altijd een handpompje met desinfectiemiddel op tafel staan om regelmatig mijn handen mee te ontsmetten. Deze heb ik ook in klein formaat in al mijn tassen zitten, zodat ik ze altijd kan ontsmetten als het nodig is.

Ook is het verstandig om je nagels kort te houden, onder je nagels kan namelijk vuil ophopen. Naast het feit dat lange nagels vaak niet praktisch zijn tijdens het aanbrengen van make-up, is het ook niet hygienisch.


schone handen visagist


3. breng producten niet direct aan

Het is heel verleidelijk om een lippenstift/lipgloss of eyeliner direct aan te brengen bij je model. Dit is echter een van de slechtste dingen die je kunt doen.

Ook zie je vaak dat mensen de lippenstift niet direct aanbrengen, maar wel met hun lip penseel over de lippenstift heen gaan om het product op hun kwast te brengen. Zodra je ‘dubbel dipt’ zit heel je lippenstift onder de bacteriën.

Zelf smelt ik altijd mijn lippenstiften/creme producten in een pallet. Als ik vervolgens een lippenstift wil gebruiken, dan spatel ik een beetje van het product uit het palletje en gebruik de achterkant van mijn hand als “mixing pallet”. Vervolgens kan ik met een schoon lip penseel de lippenstift aanbrengen.

Je kunt hiervoor ook daadwerkelijk een mixing pallet gebruiken, zelf vind ik het echter fijner werken om de achterkant van mijn hand te gebruiken. Het is dan wel belangrijk dat je je handen van te voren goed desinfecteert.

Dit geldt ook voor een mixing pallet, als je deze wilt gebruiken dan zul je hem voor gebruik goed moeten desinfecteren.


vueset make-up pallet


4. houdbaarheid van producten

Wat veel mensen niet weten is dat make-up over de datum kan gaan. In dit artikel  geef ik wat meer informatie over de houdbaarheid van bepaalde producten.

Hoe schoon je kwasten ook zijn, zodra de producten die je wilt gebruiken over de datum zijn zullen er bacteriën in gaan nestelen. De houdbaarheid van make-up is iets wat veel visagisten over het hoofd zien.

Zo is een lippenstift bijvoorbeeld maar een jaartje houdbaar, daarna moet je hem eigenlijk weggooien. Een foundation is ook vaak maar een tot twee jaar houdbaar. Zorg ervoor dat je voor jezelf een overzicht maakt waarin je kunt bijhouden wanneer je producten vervangen moeten worden. Zelf doe ik dit in een Excel bestand.

Als je een product een of twee maanden langer gebruikt dan wordt aangeraden dan is dat niet zo’n punt. Maar er zijn ook visagisten die producten hebben die al jaren over de datum zijn.


vueset houdbaarheid makeup


5. potloden slijpen en puntenslijper ontsmetten

Als je een oog of lip potlood gebruikt dan is het heel belangrijk dat deze goed schoon zijn. Na gebruik van een potlood zorg ik ervoor dat ik het potloodje heel goed slijp en eventueel met wat alcohol schoonmaak.

Ook is het belangrijk dat je je puntenslijper zelf goed ontsmet, als je een potlood slijpt met een vieze slijper dan zal je alsnog bacteriën overbrengen op je potloden.

Hetzelfde geld voor je pincet en je wimper kruller bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat deze producten goed ontsmet worden.6. mascara

Een van de lastigste producten om hygiënisch mee te werken is mascara. De meest hygiënische manier om hiermee te werken is door gebruik van “disposable wands”. Deze kun je vervolgens met je mascara gebruiken en gooi je elke keer weg. Je mag deze dan ook niet twee keer in dezelfde mascara dippen. Zelf vind ik dit heel lastig om mee te werken.

Ik koop altijd een hoop (betaalbare) mascara in die ik snel weg gooi. Voor modellen waar ik vaker mee werk of denk te werken heb ik een specifieke mascara.

Het gebeurt namelijk regelmatig dat je met dezelfde meiden werkt - als ik weet dat ik met model X ga werken, dan neem ik de mascara mee die ik eerder op haar gebruikt heb.


mascara hygiene


7. producten schoonmaken

Het is niet alleen belangrijk om je kwasten schoon te maken, maar ook om je producten zelf schoon te maken. Zo is het belangrijk dat je af en toe al je producten goed schoonmaakt met wat alcohol en een doekje.

Gebruik je om een of andere reden een creme product wel direct? Zorg dan dat je na elk gebruik de toplaag van dit product afhaalt met een doekje en wat alcohol. Zo heb ik zelf een creme bronzer en blush die ik wel regelmatig direct gebruik - deze maak ik na elk gebruik goed schoon met alcohol.

Ook poeder producten moet je regelmatig schoonmaken, ook je oogschaduw producten. Spray hier af en toe wat alcohol overheen of schraap de bovenste laag er vanaf.

Wil je losse poeder hygiënisch gebruiken? Schud dan de poeder die je wilt gebruiken in het dekseltje van de poederdoos en gebruik dit als “pallet”. Voordat je je poederdoos weer dicht doet ontsmet je even het dekseltje.8. werken als je verkouden bent

Soms word je verkouden wakker en heb je een opdracht staan. Dit gebeurt mij wel eens en ik vind dit altijd verschrikkelijk - je wilt namelijk niemand ziek maken, maar je wilt het team ook niet in de steek laten.

Ik heb voor het geval ik verkouden ben altijd mondkapjes in huis liggen, zo kan ik voorkomen dat ik eventuele bacteriën op iemand uit adem.

Zorg wel dat je mondkapjes gebruikt met een goed filter, en zorg er ook voor dat je dit mondkapje niet met je handen aanraakt. Zodra je het mondkapje af doet gooi je het gelijk weg.

Ook zorg ik ervoor dat ik non-stop mijn handen was en/of ontsmet. Het is belangrijk dat je zowel je model als je producten en kwasten niet met vieze handen aanraakt.

Moet je hoesten of niezen als je aan het werk bent? Zorg dan dat je een paar meter wegloopt van je model en je producten zodat de bacteriën daar niet terecht komen. Zelf heb ik vaak ook Strepsils en hoestdrank bij me zodat ik zo min mogelijk hoef te hoesten.hygiene = happy models

Modellen zijn vaak erg blij als ze merken dat je je best doet om hygiënisch te werken. De meesten hebben namelijk wel eens meegemaakt dat er met vieze en oude producten werd gewerkt.

Zijn er dingen in dit lijstje die je nog niet wist of waar je nog geen rekening mee hield? Of zijn er dingen die ik ben vergeten in deze lijst? Ik hoor graag wat jullie hiervan vinden, laat een reactie achter bij dit bericht.


 

Comments

  1. Hoi Robin, bedankt voor je reactie. Leuk! Daarom kun je bij MAC niet online bestellen en enkel in de PRO Stores met legitimatie. Ze geven aanzienlijk wat korting, dus ik denk dat ze bang zijn inkomsten mis te lopen als men het te pas en te onpas gebruikt. Hoi, ik ben Angela. Curl Coach, Freelance Make-up Artist, en Blogger. Je vindt hier tips, tricks en inspiratie op het gebied van krulverzorging, make-up, vrouw zijn en alles wat hier bij komt kijken.

Leave a Comment