Make up kwasten schoonmaken

Make up kwasten schoonmaken



make up kwasten schoonmaken lotte concepts

"Wees eens eerlijk: wanneer heb jij voor het laatst je make up kwasten schoongemaakt? Als je geen professionele visagist bent dan is dit waarschijnlijk een week, een maand of een paar maanden geleden. Sommige vrouwen hebben zelfs nog nooit hun make up kwasten schoon gemaakt."

Stel je deze vraag aan een professionele visagist, dan is het antwoord waarschijnlijk gisteren of vanochtend. Hoe vol de agenda van een make up artiest ook is, er wordt altijd tijd gemaakt om de kwasten schoon te maken.

Wij doen dit zo geregeld in verband met hygiene, wij gebruiken onze kwasten namelijk op verschillende gezichten. Aangezien we met onze kwasten bacteriën kunnen overbrengen, is het belangrijk dat deze weer helemaal schoon zijn voordat ze in contact komen met een ander gezicht. We zijn niet alleen voorzichtig met make up kwasten, maar ook met make up sponsjes. Deze maken we ook na elk gebruik goed schoon, maar aangezien sponsjes een broednest  voor bacteriën kunnen zijn, vervangen we deze sponsjes met enige regelmaat.

Niet alleen sponsjes, maar ook de kwasten zelf vervangen we af en toe. Als je je kwasten goed schoonmaakt en goed verzorgt dan kun je ze jaren blijven gebruiken. Maar zodra je kwasten haartjes beginnen te verliezen, kunnen er bacteriën in de kwast gaan zitten. Dus zodra we merken dat onze kwasten in de “rui” zijn, zullen we ook deze vervangen.

make up kwasten schoonmakenmake up kwasten schoonmaken blog


HOE PAK JE HET AAN?



Hoe vaak moet jij je kwasten nu eigenlijk schoon maken? Het liefst maak je ze na elk gebruik schoon. Ik begrijp echter dat dat niet altijd even haalbaar is. Het is in elk geval belangrijk om de kwasten die je bij je ogen gebruikt elke week goed schoon te maken. Aangezien je ogen extra gevoelig zijn voor bacteriën is het belangrijk om deze regelmatig goed te ontsmetten. Je overige kwasten kun je in principe om de week of een keer in de maand schoonmaken. Het is overigens zeker aan te raden om dit vaker te doen 😉

Maar hoe maak je je make up kwasten nu eigenlijk schoon? Hoe zorg je ervoor dat de make up resten er goed uit gaan, en dat de bacteriën dood gaan? Ik zal in dit artikel meer uitleg geven over het schoonmaken en onderhouden van je make up kwasten.



VOORBEREIDEN

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen methode om zijn of haar kwasten schoon te maken. De methode die ik  gebruik is dan ook niet perse beter dan die van jouzelf of van een ander. Maar als je nog niet veel handigheid hebt in het schoonmaken dan kan mijn methode mogelijk een fijne richtlijn zijn.

Ik sorteer mijn kwasten in drie categorieën voor dat ik begin met schoonmaken.

 1. kwasten die met vloeibare/creme producten in aanraking zijn geweest (vaak synthetisch)
 2. kwasten die met poeder in aanraking zijn geweest (vaak echt haar)
 3. de kwasten die ik niet gebruikt hebt, maar mogelijk wel in aanraking zijn gekomen met gebruikte kwasten.

Mijn sponsjes maak ik als laatste allemaal schoon. Ik gebruik meerdere sponsjes, kleine sponsjes en grote sponsjes. Deze pak ik als laatste aan.


make up kwasten schoonmaken


SCHOONMAKEN

Er zijn een hoop verschillende producten die je kunt gebruiken om je kwasten schoon te maken. Je hebt brush cleansers die bedoelt zijn om tussentijds even snel je kwasten te ontsmetten. Ik gebruik hier zelf de cleanser van MAC voor. Dit is geen volwaardige reiniging, maar wel fijn om bijv. spatels mee te ontsmetten op een set. Om je kwasten echt schoon te maken, heb je echt water en zeep nodig.

Wat belangrijk is om mee te beginnen, is het ontsmetten van je handen. Voordat ik de kwasten ga schoonmaken, was ik mijn handen goed en gebruik ik wat alcohol om mijn handen te ontsmetten. Zo worden de kwasten niet gelijk weer vies zodra ik ze aanraak.




Vloeibare producten

Er zijn een hoop verschillende producten die je kunt gebruiken om je kwasten schoon te maken. Zelf gebruik ik altijd een vaste zeep voor de kwasten die ik heb gebruikt voor vloeibare/creme producten. Ik gebruik regelmatig aan ander merk, momenteel gebruik ik de zeep van Beautyblender.

De kwasten maak ik een-voor-een schoon. Ik houd de kwast onder de kraan, en ga vervolgens met de kwast over de zeep heen. Vervolgens wrijf ik de zeep zachtjes in de haren totdat deze goed verspreid is. Hierna leg ik deze kwast even weg, en begin ik aan de volgende. Ik spoel de zeep pas uit de kwasten zodra ik ze allemaal heb schoongemaakt.

Als ik de kwasten heb schoon gemaakt, dan knijp ik voorzichtig wat water uit de haren, en leg de kwast plat te drogen op een handdoek. Ik leg ze meestal op mijn eetkamer tafel te drogen, en zorg dat de haren over de rand van de tafel heen hangen. Zo blijft de vorm van de kwasten goed, en kan er van alle kanten goed zuurstof bij komen.




Poeder producten

Vervolgens begin ik aan de kwasten die ik heb gebruikt met poeder. Ik maak deze altijd graag schoon met baby shampoo. Ik gebruik hiervoor altijd de babyshampoo van Zwitsal. Het is belangrijk dat je je kwasten schoonmaakt met een product dat niet schadelijk is voor het gezicht. Baby shampoo is erg mild en is dus geschikt om je kwasten mee schoon te maken. 

Ik houd mijn kwast onder de kraan om deze nat te maken, vervolgens breng ik wat babyshampoo aan op de binnenkant van mijn hand. Ik maak een aantal achtjes met de kwast op mijn hand, door de shampoo heen. Dit doe ik net zolang totdat ik het idee heb dat de kwast schoon is. Vervolgens spoel ik het grootste deel van de shampoo uit de kwast, en herhaal ik dit nog een keer. Hierna leg ik ze net als de andere kwasten te drogen - op een handdoek met de haren over de rand van de tafel.


make up kwasten schoonmaken



"Schone" kwasten

Het schoonmaken van kwasten die je niet gebruikt hebt klinkt misschien wat overdreven. Maar aangezien mijn vieze kwasten vaak in aanraking komen met mijn schone kwasten, vind ik het wel prettig om deze ook wat liefde te geven. Ik pak hiervoor een klein bakje, waar ik babyshampoo met wat water in meng. Deze kwasten stop ik een voor een in dit bakje, draai een paar rondjes, en spoel ze vervolgens goed uit. Deze leg ik ook bij mijn andere kwasten te drogen neer.




Sponsjes

Het schoonmaken van sponsjes in verschrikkelijk om te doen, deze zuigen namelijk een hoop product op. Om deze reden moet je ze heel erg goed schoonmaken om alle restjes eruit te krijgen. Ik heb hier zelf nog niet de beste methode voor gevonden. 

Meestal maak ik ze nat onder de kraan, en gebruik ik een zeer ruime hoeveelheid babyshampoo om te goed uit te spoelen. Ik probeer er al zoveel mogelijk product uit te krijgen door de goed met deze shampoo onder de kraan uit te spoelen en uit te knijpen. Vervolgens leg ik ze in een bakje met water en babyshampoo, waar ik net zo lang in de sponsjes blijf knijpen totdat ze helemaal schoon ogen. Nog een keertje goed afspoelen en dan zijn ze goed schoon.

Ik leg deze te drogen op een schoon micro vezeldoekje, en laat ze goed opdrogen. Als ik ze de volgende dag op een set wil gebruiken, dan maak ik ze on-the-spot nog een keer schoon met een vaste zeep. Aangezien ik de sponsjes in mijn koffer mee neem, is het namelijk altijd mogelijk dat er in de tussentijd nog wat bacteriën in zijn gekomen. Vandaar dat ik ze voor gebruik nog eens goed schoon maak. 

Als ik een sponsje ongeveer 10 keer heb gebruikt, dan gooi ik ze weg en vervang ik ze. Om op deze manier zo schoon mogelijk te kunnen werken.

Image


HET VORMEN VAN JE KWASTEN

Je kwasten kunnen altijd een klein beetje hun vorm kwijt raken. We hebben allemaal wel een of meerdere kwasten waar een aantal haartjes wat uitsteken. Dat kan gebeuren als je ze niet goed hebt laten drogen, of niet goed hebt opgeruimd.

Als je wilt dat je kasten weer in vorm komen, dan kun je een heel klein beetje vaseline op je handen aanbrengen.  Glijdt vervolgens heel voorzichtig met je hand over de kwast heen, zodat de haartjes aan de buitenkant weer in vorm komen. Let wel goed op dat je echt maar heel erg weinig gebruikt, het is namelijk niet de bedoeling dat je kwasten vettig worden.

Mogelijk is dit niet genoeg en is je kwast te erg uit vorm. In dit geval kun je het beste je kwast met een vaste zeep (voor make-up kwasten) schoonmaken, zonder de kwast uit te spoelen. Zorg dat er genoeg zeep op de kwast zit, en breng de kwast goed in model. Laat deze kwast nu in deze vorm drogen voordat je hem uitspoelt. Je kwast zal dan de vorm waarin hij is opgedroogd "herinneren".



Wat is jou routine?

Hoe maak jij je kwasten schoon? En hoe regelmatig maak jij je kwasten schoon? Ik ben benieuwd welke routine jullie gebruiken, en of jullie een snellere methode hebben om sponsjes schoon te maken. 

Als je dit artikel leuk vond, dan ben je mogelijk ook wel geïnteresseerd in mijn artikel over de houdbaarheid van make up. Hier leer je hoelang je je producten hygiënisch kunt gebruiken.

 

Comments

 1. Ik gebruik niet zo vaak make up. Maar dochters wel alle kwarsten ed gaan hier net zoals de borstel eens in de zoveel tijd in een badje met phneutrale shampoo

  1. Author

   Wat goed dat je alles regelmatig schoonmaakt voor je dochters! Er zijn een hoop mensen die daar helemaal niet aan denken. PHneutrale shampoo is prima om alles mee te reinigen

  1. Author

   Het kan in elk geval geen kwaad om ze wat vaker een badje te geven! Ik denk dat je huid het wel prettig vindt als ze vrij zijn van bacteriën 😀

 2. Leuke tips! Ikzelf maak ze schoon onder de kraan met heet water. Ik neem een proper washandje met zeep op en wrijf de kwast er in tot dat alle kleuren en vuiligheid weg zijn. Sponsjes doe ik op dezelfde manier ^^

 3. Ik gebruik niet zo vaak make-up maar wanneer ik naar mijn kwasten kijk en ik zie nog poeder hangen dan ga ik ze wel schoonmaken.

Leave a Comment