De houdbaarheid van makeup

De houdbaarheid van make up


Image

"We weten allemaal dat we dat pak melk dat over de datum is niet moeten drinken. Die houdbaarheidsdatum is duidelijk en we willen niet ziek worden. Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is dat make-up ook een houdbaarsheidsdatum heeft."

Make-up heeft in tegenstelling tot melk geen "ten minste houdbaar tot", maar een   “Period After Opening” datum (PAO). Deze "period" geeft aan hoe lang je het product kunt gebruiken nadat je het geopend hebt.

Nu weet ik dat het zonde is om je favoriete foundation weg te gooien, maar het kan verstandig zijn om het wel te doen.PAO datum

Het Period After Opening (PAO) symbool is in 2005 door de Europese Commisie ingesteld. Dit symbool heb je waarschijnlijk al eerder gezien, het is een klein potje met een nummer erin.

Dit nummer geeft aan hoeveel maanden je het product kunt gebruiken na opening. Na deze periode zou het product schadelijk kunnen zijn, in geval van make up producten zou dit betekenen dat ze je huid gaan irriteren.

Dit symbool is verplicht op producten die korter dan 30 maanden houdbaar zijn. Producten die dit logo dus niet hebben, zijn OF niet officieel beschikbaar op de Europese markt, OF langer houdbaar.

Er is een rule of tumb voor hoe lang je producten kunt gebruiken - hoe vloeibaarder het product, hoe minder lang het houdbaar is. Ook, hoe dichter je het product bij je ogen gebruikt, hoe minder lang het houdbaar is.

Image


Indicatie van houdbaarheid

Nu bestaat dit logo gelukkig, dus kun je per product kijken hoe lang hij nog houdbaar is. Maar mogelijk heb je de verpakking van je make up allang weg gegooid en begin je nu te twijfelen of je het nog kunt gebruiken of niet. Vandaar dat ik wat richtlijnen zal geven.

Mascara en liquid eyeliner kun je vaak niet langer dan 3 tot 4 maanden veilig gebruiken. Aangezien dit een product is wat erg dicht bij je ogen komt, is het ook belangrijk om je hier aan te houden.

Zo heeft mijn moeder een tijdje terug een ontstoken oog gehad. Hoogstwaarschijnlijk kwam dit door een mascara die ze te lang had gebruikt. Zodra je klachten bij je ogen krijgt is het dan ook verstandig om je mascara weg te gooien.

Oog en lip potloden kun je ongeveer anderhalf jaar bewaren, MITS je deze regelmatig slijpt. Een oogpotlood komt in direct contact met je oog, hiervoor geld hetzelfde als met mascara, je moet hier erg voorzichtig mee zijn.

Het is dan ook aan te raden om voor elk gebruik je oog (en lip) potlood te slijpen. Niet alleen om een scherpere punt te krijgen, maar vooral om bacteriën eraf te slijpen.

Foundations en concealers zijn  ongeveer een half jaar tot anderhalf jaar houdbaar. Dit is afhankelijk van het type foundation. Een creme foundation zal na een half jaar al aan vervanging toe zijn, een vloeibare foundation na een jaartje.

Een stick foundation kun je over het algemeen wat langer bewaren. Tot anderhalf jaar lang ongeveer. Na deze periode is het slim om het product te vervangen. Het kan namelijk zijn dat het dan je huid gaat irriteren.

Lippenstift is gemiddeld een tot twee jaar houdbaar, lipgloss daarentegen een stuk korter. Namelijk maar een half jaartje.

Poeder blush en oogschaduw is ongeveer twee jaar houdbaar.

Creme blush en creme oogschaduw is dan vaak maar weer een half jaar tot een jaar houdbaar.


Houdbaarheid make up lotte concepts


Niet zuinig zijn met je geliefde producten

Ik neem aan dat ik niet de enige ben die het zonde vind om zijn/haar producten weg te gooien. Maar de houdbaarheid van de producten kan ook een goede reden zijn om er niet te zuinig mee om te gaan. We weten allemaal dat we graag dat "ene dure product" graag bewaren voor een speciale gelegenheid.

Maar gebruik deze dus liever met enige regelmaat. Want die favoriete foundation of dure creme is waarschijnlijk maar een half jaar tot een jaar houdbaar. Ook die ene mooie lippenstift zul ja eigenlijk na een jaartje weg moeten gooien.

Geef dus ook niet te veel geld uit aan producten die je maar enkele keren denkt te gaan gebruiken. Make-up kwasten daarentegen, zou je in principe heel je leven moeten kunnen gebruiken. Deze moet je pas weggooien zodra de haren los laten. Dan is de kwast aan vervanging toe. 

 

Leave a Comment