Verschil setting powder, finishing powder en HD powder

Verschil setting powder, finishing powder, (ultra) HD powder


verschillende poeders

"De meeste vrouwen hebben wel een poederdoos in huis. Dit gebruiken we om verschillende redenen; dit kan zijn om de make-up op zijn plek te houden, om de huid te matteren, of om een blurrend effect te creëren. Er zijn een hoop verschillende poeders met verschillende doeleinden, maar welke poeder moet je nu gebruiken?"

Waarschijnlijk heb je tijdens je zoektocht naar een mooie poeder verschillende termen voorbij zien komen. Zo zijn er “setting powders”, “finishing powders” en “(ultra) HD powders”. Deze kunnen gekleurd of transparant zijn, ook kunnen ze losse poeders of compact poeders zijn.

Deze poeders hebben allemaal een ander doel en moeten daarom soms ook anders gebruikt worden. In dit artikel probeer ik het verschil tussen al deze poeders iets duidelijker te maken.

Een kleine disclaimer: ondanks dat setting, finishing en HD poeders verschillende producten zijn, zijn er merken die hun producten onder de verkeerde categorie scharen. Dit omdat de meeste consumenten het verschil niet weten. Hierdoor kan het zijn dat de categorie van het product bepaald wordt door marketing in plaats van het doel van het product.

Image


Setting powder

Een setting powder is het meest gebruikte product. Het doel van een setting poeder is “setting the make-up”, dus het in plaats houden van je make-up. Deze poeder gebruik je dan ook meestal over je foundation of concealer om te zorgen dat deze op zijn plek blijft zitten. Ook helpt deze poeder bij het matteren van de huid.

Setting powder kun je gekleurd en transparant kopen. Als je een setting poeder met kleur koopt dan kun je hiermee wat extra dekking toevoegen aan je foundation. Deze setting poeder kun je ook gebruiken zonder foundation of concealer, hiermee geef je je huid een subtiele dekking.

Ik zelf gebruik graag de Laura Mercier Loose setting powder of de Laura Mercier Pressed Setting PowderDeze heb ik in een transparante versie, en een “medium deep” versie. Dit omdat een transparante poeder op een donkere huid toch iets grauw kan ogen, ondanks dat deze transparant is.

Setting powders zijn wel redelijk “zware” poeders, het is dus belangrijk dat je subtiel omgaat met het gebruik van deze poeders.

Image


Finishing powder

Het verschil tussen een setting poeder en finishing poeder is niet zo makkelijk om uit te leggen - vandaar dat veel merken deze termen ook door elkaar heen gebruiken. Het voornaamste verschil is dat een setting powder bedoeld is om make-up “op zijn plek” te houden, en een finishing powder bedoeld is om een “effect” te creëren.

Een finishing poeder wordt vaak over of in plaats van een setting poeder gebruikt. De setting poeder zorgt ervoor dat de make-up op zijn plek blijft, de finishing poeder zorgt er bijvoorbeeld voor dat de huid een bepaalde look krijgt. 

Dit kan een "airbrushed" look zijn, waarbij de poriën minder opvallen, maar dit kan ook een glanzende look zijn. Dit product gebruik je dus om een effect toe te voegen en niet perse om je make-up langer houdbaar te maken.

Als ik voor een matte, "airbrushed finish" wil gaan dan kies ik vaak voor de Airbrush flawless finish powder van Charlotte TilburyStel ik wil graag dat de huid een subtiele glans heeft, dan kies ik voor de Hourglass Ambient Light Finishing powder.


Image


HD Powder

HD poeders - of “High Definition powders” lijken hetzelfde te doen als een finishing powder. Deze poeders staan bekend om hun effect, specifiek een blurrend effect. Hierdoor ziet de huid er heel glad uit en lijken poriën te verdwijnen. Deze poeder wordt voornamelijk gebruikt voor tv, vandaar ook de naam “HD poeder”.

De huid lijkt heel glad door het ingrediënt silica. Silica reflecteert licht waardoor structuur minder duidelijk naar voren komt. Silica is echter een product dat, als het niet op de juiste manier gebruikt wordt, voor “flashback” kan zorgen. Waarschijnlijk heb je wel eens foto’s gezien waarop iemand een witte waas over zijn of haar gezicht heeft, dit kan door dit product komen.

Dit probleem is vergelijkbaar met het gebruik van een hoge factor zonnebrand creme. Als je een hoge factor zonnebrand crème aanbrengt dan zal licht gereflecteerd worden en zal je er op foto's met flits als een spook uitzien. Silica weerkaatst net als SPF het licht.

Een heel bekende en populaire HD poeder is de Ultra HD Powder van Make-Up Forever.

 

Comments

Leave a Comment