Kleur correctie / Color Correction makeup

Color correction / kleur correctie in make-up


Image

"Kijk je wel eens Youtube video's van beauty vloggers? Dan is het je misschien wel eens opgevallen dat er regelmatig gebruik gemaakt wordt van 'color correction'. Door bepaalde kleuren aan te brengen, variërend van groen tot rood, proberen zij de kleur in hun gezicht te egaliseren."

Het gebruik van deze kleuren ziet er op het eerste oog wat verwarrend uit - waarom zou je een opvallende kleur op je gezicht aanbrengen, als je een egale teint wilt krijgen? Er zit echter een goede reden achter.

In dit artikel probeer ik zo uitgebreid mogelijk uit te leggen welke kleuren je kunt gebruiken om bepaalde problemen op te lossen.Kleur correctie

Het corrigeren van oneffenheden door middel van color correction / kleur correctie is sinds een aantal jaar enorm toegenomen in populariteit. De gemiddelde drogisterij biedt vandaag de dag al meerdere kleur correctie mogelijkheden aan. Voorheen werden deze producten voornamelijk door professionals gebruikt en niet door de consument.

Kleur correctie is niet alleen heel populair, maar ook nog eens erg ingewikkeld. Welke kleuren zijn er allemaal? Hoe weet ik waar ik deze moet aanbrengen? Wat doen deze kleuren nou eigenlijk?

De basis van color correctie is dat je contrasterende kleuren over elkaar heen gebruikt. Stel je hebt rode vlekken op je gezicht zitten, dan kun je deze kleur corrigeren door hier een contrasterende kleur over aan te brengen. In dit geval is dit groen.

Gebruik je contrasterende kleuren naast elkaar, zoals rood en groen, dan versterken deze kleuren elkaar. Gebruik je ze echter over elkaar heen, dan heffen ze elkaar op.

Als je meer wilt weten over hoe je kleuren kunt gebruiken om elkaar te versterken, lees dan over de kleur theorie in  een eerder artikel.


Image


Wat gaan we corrigeren?

De meeste van ons hebben wel wat kleur verschillen in onze huid zitten. Of het nu rode vlekjes zijn, paarse wallen, of blauwe adertjes. Als deze kleur niet te uitgesproken is, dan is deze makkelijk te bedekken met een dunne laag foundation of concealer.

Het kan echter zo zijn dat deze kleur verschillen niet zomaar weg te werken zijn met een dun laagje concealer of foundation. Zo hebben een hoop vrouwen bijvoorbeeld last van donkere kringen onder de ogen.

Deze vrouwen zijn vaak geneigd om een extra laag concealer onder de ogen aan te brengen. Door de dekking op te bouwen, proberen ze het probleem op te lossen. Maar deze extra lagen zijn niet nodig, als je de juiste kleur concealer onder de ogen aanbrengt.

Maar welke kleur is dat dan?

Image


Wat doet welke kleur?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel kleuren en  color correcting producten dat het lastig is om te weten welke je nu moet hebben. Vandaar dat ik een uitgebreid overzicht heb gemaakt om zo duidelijk mogelijk uit te leggen welke kleur je kunt gebruiken.

 • Mint - deze lichte tint is erg geschikt voor een (zeer) lichte huid die roodheid vertoont.  Een lichte huid is vaak wat transparanter en vertoont om deze reden sneller roodheid. Door deze tint over de probleem gebieden aan te brengen, hef je de roodheid grotendeels op.
 • Groen - groen heft roodheid op, op de meeste huidtinten. Hiermee kun je bijvoorbeeld rode puistjes neutraliseren.
 • Lavendel - deze kleur kan gebruikt worden om gele tinten in de huid te neutraliseren. Deze kleur wordt voornamelijk gebruikt om een doffe en vermoeide huid iets op te frissen.
 • Roze - op een (zeer) lichte huid kan roze donkere kringen opheffen. Deze kleur kan dan ook gebruikt worden op de lichte huid om donkere vlekjes in het gezicht af te zwakken.
 • Perzik - deze tint helpt bij het corrigeren van blauwe en donkere kringen op een lichte en medium huid.
 • Oranje - oranje wordt ook gebruikt voor donkere blauwe kringen. Oranje is echter geschikt voor een medium en diepere huid. Oranje kan ook over een tattoo worden aangebracht om deze weg te werken.
 • Rood - ook rood helpt bij donkere kringen en donkere vlekken in het gezicht. Deze kleur werkt goed op een diepere tint huid.
 • Geel - deze tint heft paarse tinten op bij een lichte huid. Bijvoorbeeld een paarse schaduw of een paarse kneuzing in het gezicht. Ook kan deze kleur gebruikt worden om roodheid ietwat af te zwakken bij een lichte huid.
 • Blauw - om oranje vlekken of hyperpigmentatie af te zwakken kun je blauw gebruiken.

Image


Corrigeren

We weten nu welke kleuren we nodig hebben voor welke probleem gebieden. Nu kunnen we dan ook echt gaan corrigeren. Er zijn veel verschillende producten op de markt die je hiermee kunnen helpen. Welk product jij het liefst gebruikt is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur en het probleem gebied dat je wilt aanpakken.

Maak jij al gebruik van kleur correctie in je make-up? Zo ja, welke probleem gebieden pak je dan aan en welke producten gebruik je daarvoor?

 

Comments

 1. Handige tips voor de make-up-gebruikers :-). Corrigeren is handig! Ik heb een vette huid en vind make-up niet lekker zitten. Vind het meestal wel mooi als anderen mooi zijn opgemaakt.

 2. Ik ben al en no-no als het op make-up aankomt, laat staan als het ook nog corrigerend moet. Ik ben bang dat ik eruit ga zien als de Hulk of een giftige paddenstoel. Ik vind het zo knap als mensen hier goed in zijn.

Leave a Comment