KLEUR THEORIE

Laten we het eens over de kleurentheorie hebben


Image

"Een aantal weken geleden was ik met de make-up bezig van een model. Door de eerste look die ik aanbracht, leken haar ogen groen. De tweede look ik die aanbracht maakten haar ogen bruin. Door te spelen met de tinten in de make-up, wist ik optisch de kleur van haar ogen te wijzigen. Dit was niet meer dan het resultaat van spelen met verschillende kleuren. Maar hoe werkt dat nu precies?"Als je naar een make-up winkel gaat, dan zul je alle mogelijk kleuren vinden. Je zult geneigd zijn om kleuren te kopen die er mooi uitzien in de verpakking, maar de kans is groot dat ze tegenvallen als je ze aanbrengt.

Om te begrijpen hoe dit nou precies komt, is het belangrijk om de kleuren theorie te begrijpen. Met behulp van de kleuren theorie is het inzichtelijk hoe kleuren elkaar beïnvloeden. Hoe werken bepaalde kleuren naast elkaar, hoe werken bepaalde kleuren bovenop elkaar?

Het kleurenwiel maakt het makkelijk om te zien hoe het principe van kleur werkt. De meeste van ons hebben wel eens gehoord dat een bepaalde kleur oogschaduw mooi werkt bij een bepaalde oogkleur. Maar ik ga niet vertellen welke kleur je moet gaan gebruiken, ik ga wel uitleggen hoe je kunt ontdekken welke kleur goed werkt. Met behulp van wat basis uitleg kun je nu zelf begrijpen welke kleuren je goed staan.Kleur theorie

Laten we met de basis beginnen: de primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Met deze kleuren kun je alle kleuren op het kleurenwiel maken.

Secondaire kleuren zijn groen, violet en oranje. Deze kleuren kun je maken voor de primaire kleuren de mixen.

De tertiare kleuren kun je makendoor primaire en secondaire kleuren te mixen.  Met behulp van het kleurenwiel kun je makkelijk inzichtelijk krijgen welke kleuren dit zijn.

Image


Complementaire kleuren
Complementaire kleuren en contrast

Complementaire kleuren zijn contrasterende kleur. Ze bevinden zich aan de tegenovergestelde zijde van het kleuren wiel. Bijvoorbeeld rood en groen, blauw en oranje , geel en violet. Omdat deze kleuren contrasterend zijn, versterken ze elkaar en zorgen ze voor een visueel contrast. Zo kan een rode lippenstift nog roder lijken als je het combineert met groene oogschaduw. Door deze kleuren te combineren breng je het beste naar voren uit beiden tinten.


Image

Foto door Karin van Berkel


Complementary kleuren en kleur correctie

Als je complementaire kleuren naast elkaar gebruikt, dan zullen ze elkaar versterken. Gebruik je ze over elkaar heen, dan zullen ze elkaar opheffen. Dit principe is belangrijk als je kleur correctie wilt toepassen in make-up.

Heb je bijvoorbeeld een paarse gloed onder je ogen,  dan kun je dit corrigeren door een concealer te gebruiken met een wat gelige ondertoon. Een blauwe gloed onder het oog hef je op met behulp van oranje. Een rood plekje op het gezicht kun je egaliseren door een concealer met een groene ondertoon te gebruiken.  

Als je kleur correctie wilt gaan toepassen in je make-up, dan is het belangrijk dat je subtiel werkt. Met een kleine correctie kom je vaak al een heel eind. Wat je niet wilt, is dat je een corrigerende kleur aanbrengt, die je vervolgens mij moet gaan egaliseren met een dikke laag concealer. Om je make-up fris te houden maak je minimaal gebruik van deze correctie. Vaak bedekt een normale concealer al genoeg van de kleur. 

Nu we wat beter begrijpen hoe complementaire kleuren werken, kunnen we dit gaan toepassen in make-up. Wil je blauwe ogen benadrukken, dan kunnen gouden/gele tinten dit heel mooi en subtiel doen. Wil je een oranje oogschaduw eruit laten springen? Combineer dit dan met een blauwe toon. Let wel op dat je het LANGS elkaar gebruikt en niet over elkaar, aangezien je dan de kleuren weer egaliseert. 

Image


Monochrome kleuren

Monochrome kleuren zijn kleuren met dezelfde "hue", maar in een verschillende tint of helderheid. Dit kan varieeren van een donkere blauw tint tot een lichte blauwe tint. De kleuren zorgen voor een rustig pallet en zorgen ervoor de de kleuren mooi bij elkaar werken.

Het gebruik van monochrome kleuren zorgt voor een erg draagbare make-up, juist omdat  er niet te veel contrast in zit. Dit maakt het een eenheid. Door monochrome kleuren op de lippen, wangen en ogen te gebruiken, zorg je voor eenheid.  Bij onderstaande foto heb ik gebruik gemaakt van monochrome kleuren  om zo een rustige look te maken. De tinten in de make-up zijn afgestemd op die van de bloem.


Image

Photo by Sonja de VlamingWarme en koele tinten

We maken een onderscheid tussen warme en koele kleuren. Warme kleuren zijn energieke kleuren zoals rood, oranje en geel. Koele kleuren zijn rustgevende kleuren zoals blauw, violet en groen. 

Ook maken we een onderscheid tussen warme en koele huidskleur. Een koele huidskleur bevat een beetje roze, en verbrand snel. De aderen van een persoon met een koele huidstint zijn blauw. Bij een koele huidstint, werken koele kleuren in de make-up mooi samen met de huid.  

Een warme huid bevat een gele ondertoon, en deze huid zal snel mooi bruin worden. De anderen van iemand met een warme huidskleur zijn groen. Bij een warme tint pasen warme make-up kleuren goed samen. 

Lees in dit artikel meer over het uitkiezen van de perfecte rode lippenstift voor jou huid type.

“Als we het over rode lippenstift hebben, dan hebben we het bij make-up niet perse over een warme kleur. Een rode lippenstift kan beiden warm en koel zijn van tint. Een rode lippenstift is warm als deze een oranje ondertoon heeft. Een lippenstift is koel als er een blauwe ondertoon in zit. Dit kun je zien door een lippenstift aan te brengen op je hand. Als je deze vervolgens vervaagt, dan zal een koele lippenstift vervagen in een roze tint, en een warme lippenstift zal vervagen in een rode, oranje tint.”
Image

Photo by Karin van BerkelLet's play!

Met behulp van dit artikel begrijp je hopelijk de basis principes van kleur iets beter. Met deze handvatten, kun je zelf gaan experimenteren. Oefen met verschillende kleuren, en kijk wat er gebeurt met de tint van je huid en ogen. Er zijn geen regels in make-up, er is enkel wat houd vast.

Vind je het nog lastig om de perfecte complementaire kleur te vinden voor een bepaalde oogschaduw? Zelf gebruik ik graag het Adobe Color Wheel.  Met behulp van dit kleurenwiel kun je precies zien welke kleur de exacte match is voor een specifieke kleur. 

Now let's play! Ik hoop dat je hiermee aan de slag kunt! Zelf maak ik graag gebruik van het Viseart editorial bright pallet als ik wil spelen met kleuren. Durf je het aan om uit te pakken met kleur? Zoek dat pallet dan maar eens op!

 

Comments

Leave a Comment