Laat je van je beste kant zien


Laat je beste kant zien

Linkerwang voorkeur

“Mijn linkerkant is mijn betere kant, voor het geval je daar rekening mee zou willen houden.”

Met enige regelmaat krijg ik dit van een model te horen. Voornamelijk bij beauty shoots geeft een model nog wel eens haar voorkeurs kant aan. Dit is niet altijd relevant voor een shoot, maar soms kan de fotograaf het licht aanpassen om zo de voorkeurskant beter naar voren te laten komen.

Dit kan voor mij ook van pas komen bij bijvoorbeeld hairstyling, zo kan ik het haar zo neerleggen waardoor de ene kant beter uitkomt. Hoe komt het dat bepaalde mensen een voorkeur voor een zijde van hun gezicht hebben? En waarom hebben zelf modellen een voorkeur? Deze meiden zijn van elke kant toch mooi?
Assymetrische schoonheid

De kans is groot dat jij ook een voorkeurszijde hebt als je een foto maakt. Ikzelf geef voorkeur aan de linkerzijde van mijn gezicht. In mijn omgeving hoor ik veel vrouwen zeggen dat ook zij deze kant prefereren.

Je zou kunnen denken dat dit iets van deze tijd is - dat we ons bewuster zijn onze “beste kant” omdat we vandaag de dag veel selfies en foto’s maken.

Maar niets is minder waar, zo onderzochten I. A. McManus en N. Humphrey in 1974 verschillende schilderijen en foto’s. Ook in deze oude schilderijen en foto’s is te zien dat er een voorkeur voor de linkerkant van het gezicht is.

Vanwaar deze voorkeur?


Image


Leesrichting?

In de afgelopen jaren zijn er verschillenden theorieën bedacht om hier een antwoord op te geven. Zo ontdekte C. Perez-Gonzalez in 2012 dat er een correlatie was tussen de leesrichting en de voorkeurszijde van het gezicht.

Hij onderzocht foto’s uit de negentiende eeuw uit Iran, waar men van rechts naar links leest, en Spanje, waar men van links leest. Uit dit onderzoek bleek dat de leesrichting zich vertaalde naar een voorkeurszijde in fotografie.

Hieruit blijkt dus dat de leesrichting invloed zou kunnen hebben op de voorkeurszijde van het gezicht. Maar er zijn echter meerdere theorieën die kunnen verklaren waarom we een kant van ons gezicht een voorkeur heeft.Emotie
karin van berkel

De meeste van ons wel weten wel dat “symmetrie” het schoonheid ideaal is. Maar hoe symmetrisch je gezicht ook is, de kans is groot dat je gezicht asymmetrisch is zodra je blij, of verdrietig bent.

Zo merk ik bij mijzelf dat, zodra ik glimlach, voornamelijk de linkerkant van mijn mond omhoog krult. Ben ik heel erg asymmetrisch of is er mogelijk een andere reden voor dit ongelijkheid in expressie?

W. Canon heeft in 1927 een artikel gepubliceerd waarin hij de neurologische effecten van emoties op lichaam en gezicht in kaart bracht.  Uit zijn onderzoeken is gebleken dat het voornamelijk de rechter hersenhelft was die invloed had op de lichamelijke reactie van emoties.

We zijn er ons allemaal wel van bewust dat emoties invloed hebben op ons lichaam, voornamelijk onze expressie. Als we blij zijn dan lachen we, als we verdrietig zijn dan huilen we etc.

Onze emoties vertalen zich niet alleen naar ons gezicht, maar ook naar de rest van ons lichaam. Zo zullen we door de emotie angst niet alleen angstig kijken, maar ook meer adrenaline aanmaken. Hierdoor komt ons lichaam in “vluchtstand” zodat we gelijk kunnen vluchten als de angst terecht blijkt te zijn.

Ook een positieve emotie zoals blijdschap heeft een lichamelijke reactie - zo lachen we niet alleen als we blij zijn, maar maken we ook meer endorfine aan.Emotie en hersenhelften

De invloed van onze emoties op ons lichaam is dus groot. Zoals ik al zei is het voornamelijk de rechter hersenhelft die invloed heeft op het weergeven van onze emoties. Aangezien de linkerkant van ons gezicht voornamelijk aangestuurd wordt door de rechterhersenhelft, zal deze kant van het gezicht ook beter zijn in het vertonen van onze emoties.

Deze claim wordt o.a. ondersteund door een onderzoek van Nicholls et al. uit 2004. Bij dit onderzoek werden modellen op verschillende manieren vastgelegd - op de ene foto lieten ze de linkerkant van hun gezicht zien, op de andere foto lieten ze de rechterkant van hun gezicht zien. Hierbij lieten ze verschillende emoties zien.

Verschillende test objecten kregen deze foto’s te zien en moesten beoordelen welke kant zij het meest expressief vonden. Door foto’s voor bepaalde testobjecten te spiegelen werd een voorkeur voor leesrichting uitgesloten in het onderzoek.

Uit dit onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de linkerkant van het gezicht inderdaad als expressiever ervaren werd.


Image


Pick a side

Nu lijkt het logisch een gevolg dat de linkerkant van het gezicht de voorkeur heeft, maar dit is niet perse het geval. Vrouwen zullen vaker een voorkeur hebben voor de linkerkant van het gezicht. Dit aangezien deze kant meer emoties kan weergeven, wat als “vrouwelijk” ervaren kan worden.

Mannen, of vrouwen die zich zakelijk en rationeel willen laten vastleggen, zullen echter minder snel een voorkeur hebben. Mogelijk hebben zij juist een voorkeur voor de rechter kant.

Zoals ik al eerder vertelde hebben McManus en Humphrey onderzoek gedaan naar oude schilderijen en oude foto’s. Hieruit bleek dat mannen met een hoge status zich juist eerder van de rechter kant lieten vastleggen.

Dit komt waarschijnlijk omdat zij emoties juist willen verbergen en zakelijk of rationeel vastgelegd wilden worden. Ook uit meer recente onderzoeken blijkt een voorkeur voor de rechterkant van het gezicht als emoties verborgen moeten worden.

Ik wil ook nog even terug komen op het onderzoek waaruit zou blijken dat mensen die van rechts naar links lezen een andere voorkeur zouden hebben. In dit onderzoek werd Iran als referentie gebruikt.

Persoonlijk denk ik in dit geval dat correlatie niet perse causatie betekent. Zo zou het ook kunnen dat er door culturele verschillen in Iran een voorkeur is voor meer rationele en minder emotionele portretten.


links rechts fotografie karin van berkel


Gezicht herkenning

Fun fact: je zou misschien denken dat de linkerkant van het gezicht makkelijker  te herkennen is dan de rechter kant van het gezicht. Dit aangezien het de kant is waarin we meer expressie vertonen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen een gezicht juist eerder herkennen als ze de rechterkant van het gezicht zien. Dit komt (volgens mij) omdat dit de meest “stabiele kant” van het gezicht is.

Waar de linkerkant regelmatige wisselt door verschillende emoties en expressies, blijft de rechterkant meestal enigszins gelijk. De rechterkant blijft in elk geval neutraler dan de linkerkant. En is om deze reden ook eerder te herkennen.
Welke kant heeft jou voorkeur?

Heb jij voorkeur als je een foto neemt? Liever de linker kant, of liever de rechter kant? Ik hoor graag welke kant dit is en waarom deze kant je voorkeur heeft.

 

Comments

Leave a Comment