Naturel make-up – mijn stijl

Naturel make-up - how I do it


Image

"Ik krijg nog wel eens de vraag hoe ik de basis make-up aanbreng voor beauty shoots. Dit varieert natuurlijk per model en per huid type, maar ik heb wel een "go-to routine". Deze routine gebruik ik meestal als ik wil dat de huid er lekker fris uit ziet, maar wel gepolijst is."

Bij de meeste beauty shoots die ik doe met fotografe Karin van Berkel, doen we meestal een no-makeup/natural make-up lookje. Dit omdat het voor een model vaak handig is om een foto te hebben waarop ze niet te veel make-up op hebben, zo kunnen ze aan klanten laten zien hoe ze er echt uitzien.

Ik houd zelf ook heel erg van deze no-make-up look. Modellen zijn vaak model met een reden - namelijk omdat ze een heel mooi gezicht hebben. Persoonlijk vind ik het dan ook vaak heel mooi om het model te laten zien zoals ze is. Maar ik houd er dan wel van om het model een mooie verzorgde huid te geven.

Nu krijg ik zodra ik een "no-makeup/natural make-up" look op instagram plaats nog wel eens een privé berichtje van vrienden en collega's met de vraag welke producten ik gebruikt heb. Ikzelf ben ook altijd nieuwsgierig naar de werkwijze van anderen. Het leek mij dan ook leuk om eens een artikel te schrijven waarin ik probeer uit te leggen hoe ik dit aanpak.

Er is natuurlijk geen "one size fits all", maar dit is dan ook mijn routine die ik het meest toepasbaar vind.1. Verzorging

Het belangrijkste is om te beginnen met een moisturizer. Hier zijn veel verschillende opties voor - afhankelijk van het huid type van het model en de finish die je wilt.

Belangrijk is ook om ervoor zorgen dat de moisturizer die je gebruikt goed werkt met je huid, maar ook met je foundation. Zo werkt een moisturizer op olie basis bijvoorbeeld niet lekker met een foundation op waterbasis.

Ikzelf houd wel van een glowy skin. De moisturizers die ik graag gebruikt zijn de Laura Mercier Hydrating Primer, Embryolise, de Bobbi Brown moisturizer en de Hannah Huid Coach Touch of Silk. Ieder voor een ander doel. Voor de lippen gebruik ik graag de Elizabeth 8th hour creme.

Voordat je begint met het aanbrengen van foundation is het goed om te kijken of de huid wel foundation nodig heeft. Zo is het vaak zonde om foundation te gebruiken op een huid met maar een aantal onzuiverheden, of op een huid met sproetjes. In dit geval kun je ervoor kiezen om foundation over te slaan en enkel concealer te gebruiken om waar nodig wat te corrigeren.

Heb jij of je model een heel lichte huid , die wat roodheid vertoont? Grijp dan ook niet gelijk naar foundation om de roodheid weg te werken.

Vaak kun je met een groene colour corrector al wat corrigeren. Een pallet zoals dat van Isadora Color Correcting pallet kan hiermee helpen. Deze corrector kun je mengen met een moisturizer om zo waar nodig de roodheid wat af te zwakken. Zo voorkom je dat je je huid onnodig bedekt.

Image


2. Foundation

Voor foundation  gebruik ik graag een transparant product, wat mooi opgebouwd kan worden. De MAC Face and Body is een foundation die ik graag gebruik. Deze is heel transparant en heeft een mooie glans. Door deze foundation op te bouwen kun je een betere dekking krijgen.

Sinds kort gebruik ik ook graag de Dior Face and Body, zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen. Deze foundation geeft net wat meer dekking dan de Face and Body van Mac, en is iets matter.

Foundation hoeft niet alle onzuiverheden weg te werken, dit is ook de reden waarom ik graag voor een wat transparant product ga. Blijf de foundation dan ook niet opbouwen tot heel de teint eigaal is, maar gebruik een dunne laag en kies voor concealer om probleem gebieden aan te pakken.

Welke foundation ik gebruik is afhankelijk van het gewenste eindresultaat en het huidtype van het model. Zo vind ik de foundation van Mac mooi werken op een droge tot normale huid en de foundation van Dior mooi werken op een normale tot vettige huid.


Image


3. Concealer

Nu is het tijd om met concealer aan de slag te gaan. Ik gebruik hiervoor graag de Mac Pro Conceal palletjes. Deze zijn ik verschillende tinten te koop (light, medium, medium dark, deep dark) en zijn niet alleen handig voor professionals maar ook voor de normale  consument.

De concealer heeft een wat vollere structuur - ik gebruik (indien nodig) de Laura Mercier Hydrating Moisturizer om de concealer iets dunner te maken. Voor onzuiverheden gebruik ik de concealer zonder toevoeging om meer dekking te krijgen. Voor kleinere pigmentatie verschillen en de onderogen  gebruik ik graag de "cocktail".

Concealers die ik verder graag gebruik zijn de Touche Eclat van YSL, maar ook de "budget" concealer - instant age rewind - van Maybelline.

Eerst werk ik de opvallende oneffenheden weg, hierna pak ik de wat kleinere pigmentatie verschillen aan.

Onder de ogen gebruik ik indien nodig een van de corrigerende tinten in het MAC pallet. Ik zal binnenkort wat meer uitleg geven over kleur correctie. Ook zorg ik ervoor dat de concealer onder de ogen een klein beetje lichter is dan de tint die ik voor andere plekjes gebruik.

Ik kies voor een lichtere tint om twee redenen; ten eerste zorgt een ietwat lichtere tint ervoor dat het gebied onder de ogen net iets frisser lijkt.

De tweede, en meest voorname reden voor de lichtere tint heeft echter te maken met mijn manier van afpoederen. Ik gebruik voor beauty shoots namelijk het liefst zo min mogelijk poeder, een van de plekken waar ik het wel altijd aanbreng is onder het oog.

Aangezien poeder voorkomt dat de huid licht reflecteert, kan afpoederen ervoor zorgen dat ze huid net ietsje donkerder oogt. Ik gebruik dan dus ook graag heel subtiel een wat lichtere tint op de plekken waarvan ik weet dat ik poeder ga gebruiken.

Er zijn echter wel poeders, zoals de Laura Mercier Secret Undereye Brightner die dit probleem voorkomen.

Heeft je model trouwens sproetjes of moedervlekken die je wilt laten zien? Zorg er dan voor dat de make-up die je mogelijk over deze punten hebt aangebracht met een wattenstaafje weghaalt.


Image


4. Shaping the face - diepte

Modellen zijn vaak al prachtig en hebben dus niet veel "hulp nodig" om hun features te laten spreken. Sowieso vind ik het nooit nodig om een gezicht te veranderen. Maar met een klein beetje product kun je het gezicht net wel iets meer vormen.

Denk bij contouren niet gelijk aan alle YouTube video's die je gezien hebt. Deze video's wekken namelijk de impressie dat contouren een "one size fits all" is. Bij contouren is het echter belangrijk dat je kijkt naar de gezichtsvorm van je model, en dat je vervolgens waar nodig wat dingen benadrukt of afzwakt.

Heeft je model geen of weinig jukbeenderen? Dan kun je deze met contouren iets aanzetten, heeft je model een klein voorhoofd, dan kun je dit met contouren iets groter laten lijken en vise versa.

Ikzelf gebruik voor natural/no-makeup looks graag creme producten. Dit omdat deze producten namelijk mooi versmelten met de huid. Ik gebruik dan ook graag het Tom Ford Shade and Illuminate pallet, zoals ik in mijn vorige artikel beschreef. Dit breng ik aan op de punten van het gezicht waar ik net iets meer diepte wil zien.

Als ik poeder producten gebruik, dan gebruik ik graag de Sculpting Powders van Kevyn Aucoin, sinds kort vind ik het Dior Backstage Contour pallet ook heel fijn.

Let wel: wat mensen vaak vergeten is dat je contouren ook kunt doen met bronzer en blush. De plaatsing van deze producten namelijk invloed op de vorm van je gezicht. Ik zal binnenkort een artikel schrijven over het contouren van het gezicht met verschillende producten.


Image


5. Shaping met highlights

Je kunt delen van het gezicht iets dieper laten ogen door het gebruik van contour producten. Hiermee creëer je namelijk schaduwen. Je kunt ook een aantal punten juist naar voren laten komen door het gebruik van lichtere concealer of highlighter.

Zo breng je, bijvoorbeeld, een ietwat lichtere concealer aan bij de wanglijn, om daar de schaduw iets op te vangen. Heb je een wat kleiner voorhoofd? Dan gebruik je daar ook graag een wat lichtere concealer om deze wat groter te laten lijken. Je gebruikt graag een wat lichtere tint concealer op bepaalde plekken op te lichten of groter te laten ogen, zonder hier glans aan toe te voegen.

Waar je wel mogelijk iets wil oplichten door middel van glans, zijn de jukbeenderen en mogelijk de neusbrug. Eventueel nog wat ander plekken. Ikzelf gebruik hiervoor graag creme producten, zoals de highlight kant van het Tom Ford shade and illuminate pallet of een van de Rituel De Fille highlighters.

De grens tussen een "gezonde gloed" en een "vettig/zweterig" gezicht kan nogal nauw liggen. Dus bouw alles langzaam op.


Image


6. Blush en lippen

De lippen zijn  als het goed is al mooi en verzorgd door de 8th hour creme van Elizabeth Arden. Voor een naturel look vind ik het vaak het mooist als de lippen ook naturel ogen.

Om toch wat diepte in de mond aan te brengen gebruik ik graag een lip potlood om de onderkant van de lippen te omringen en om de arcadeboog te definiëren. Ik gebruik hiervoor vaak lippotloden die mooi passen van bij huid.

Meestal grijp ik naar de lippotloden van MAC:  Boldly Bare, Spice, Whirl etc. Deze potloodjes vervaag ik in de lip, voor een subtiele definitie van de lip. Dit lip potlood vervaag ik naar de binnenkant van de mond, ik gebruik eventueel een passende lippenstift om heel subtiel de eigen lip kleur bij te kleuren.

De blush voeg ik toe na het aanbrengen van de lip, zo kan ik ervoor zorgen dat de ondertoon van de lip overeen komt met de tint van de blush. Dit zorgt voor een rustig geheel. Hiervoor gebruik ik ook het liefs creme producten. Dit kan een passende lippenstift zijn, dat kan een creme blush zijn.

Image


Afpoederen

De ogen moeten zo nude mogelijk blijven ogen voor een nude makeup. Dat wil niet zeggen dat ze geen make-up nodig hebben.

Maar om wel wat diepte te laten zien op het oog gebruik ik graag het Tom Ford Shade and Illuminate pallet, of een andere bronze of contour product dat ik gebruikt heb. Hiernaast gebruik ik graag de blush die op het gezicht gebruikt is.

Nu alles klaar is gaan we pas afpoederen. Onder de ogen werk ik nog wat lijntjes bij die zijn ontstaan. Hierna breng ik pas poeder aan, de Laura Mercier Secret Undereye Powder is hier perfect voor. Verder kijk ik naar de plekken hebben wat meer aandacht nodig, hiervoor gebruik ik vaak de Laura Mercier translucent powder.

 

Comments

Leave a Comment