Hoe en waarom ben ik als visagist aan de slag gegaan?

Hoe en waarom ben ik als visagist begonnen?


Image

"Naast de vraag: “doe je nog iets naast visagie?”, krijg ik regelmatig de vraag “hoe en waarom ben je als visagist begonnen?". Het antwoord op de eerste vraag is kort maar krachtig: nee, ik werk nu al een paar jaar fulltime als freelance visagist. Op de tweede vraag is het antwoord iets lastiger. "

Het is namelijk nooit echt mijn ambitie geweest om als visagist aan de slag te gaan. Ik had dan ook nooit gedacht dat ik nu fulltime in het wereldje zou zitten. Het leek me leuk om eens uitgebreid uit te leggen welke route ik heb afgelegd om te komen waar ik nu ben.“ Studie”

Na mijn middelbare school ben ik naar de Universiteit van Tilburg gegaan. In eerste instantie met het idee om een opleiding aan de economische faculteit te gaan volgen, maar na een gesprek met een studie adviseur werd me aangeraden om aan Liberal Arts & Sciences te beginnen.

Dit was een heel goed advies, want ik vond mijn studie dan ook heel erg leuk. In eerste instantie wilde ik een opleiding aan de economische faculteit gaan volgen omdat ik dacht dat dit me goede toekomst perspectieven zou bieden. Bij deze opleiding (LAS) kon ik me specialiseren in Business and Management, maar hiernaast kon ik nog een aantal vakken volgen aan andere faculteiten. Zo volgde ik naast vakken die gericht waren op economie, rechten en psychologie, ook vakken die betrekking hadden op sociologie en culturele antropologie.

Als je toevallig al eens eerder artikelen  van mij hebt gelezen, dan heb je mogelijk al gezien dat ik nog steeds veel interesse heb in zaken zoals culturele antropologie. 


Megan Bloemsma


Visagie opleiding Micky Jooren

Tijdens mijn studententijd zag ik met enige regelmaat oproepjes voorbij komen van de visagie opleiding Micky Jooren  op mijn tijdlijn.

Zij zocht af en toe modellen voor haar fotoshoots en lessen. Toen ik ontdekte dat mijn studentenhuis praktisch twee straten verwijderd was van deze opleiding, reageerde ik een keer op deze oproepjes. 

Voor een studente is het natuurlijk super leuk om af en toe een fotoshoot te kunnen doen en om een visagie les te kunnen bijwonen. Ik liet dus ook weten dat ze me vaker mocht contacteren als ze last minute opzoek was naar een model. 

In de tussentijd werden Micky en ik goed bevriend. Zij vroeg me dan ook  of ik af en toe kon helpen met het klaarzetten van de lunch tijdens de lessen, en of dat ik eens kon helpen tijdens open dagen. Als bedankje voor mijn hulp mocht ik een keer deelnemen aan een van haar visagie opleidingen. 

Dit bleek ik erg leuk te vinden, naast mijn academische opleiding, kon ik nu ook leren om iets met mijn handen te doen. Een praktische opleiding naast mijn ontzettend academische opleiding bleek een heel goede combinatie.


Image


Afgestudeerd

Na mijn afstuderen stond de arbeidsmarkt er minder rooskleurig voor dan verwacht. Ik had op bijna alle vacatures gesolliciteerd, maar het bleek heel lastig om door de selectie te komen. Een huisgenoot vertelde mij over het fenomeen “starters beurs”. Dit was eigenlijk een stage voor mensen die al afgestudeerd waren, maar geen gat in hun C.V. wilden hebben.

Zo werkte ik een aantal maanden voor een bedrijf op de content marketing afdeling. Ik kreeg hier echter voor een fulltime starters baan maar een paar honderd euro uitbetaald.

Aangezien dit niet voldoende was om mijn lasten mee te dekken, schreef ik me ook in bij de KVK onder de naam Lotte Concepts. Deze naam was breed genoeg om verschillende diensten te kunnen aanbieden.

Naast deze starters beurs werkte ik in de weekenden dan ook als freelance web developer, visagist, social media content creator etc. Ook maakte ik veel sushi die ik verkocht onder de naam Lotte’s Sushi. Alles om maar inkomen te blijven genereren tijdens mijn periode zonder echte baan.

Gelukkig heb ik mijn vriend ontmoet bij het bedrijf waar ik mijn starters beurs heb gedaan 😉 Hierdoor was deze starters beurs  zeker de moeite waard.


Image


Mijn eerste baan

Ik werd tijdens mijn starters beurs door een klein bedrijfje uit Amsterdam benaderd met de vraag of ik de visagie zou willen doen tijdens een trip in Curaçao. Mijn reactie hierop was natuurlijk enthousiast  en zo heb ik dan ook een aantal mooie dagen in Curaçao kunnen werken. 

Toen zij ontdekten dat ik ook bij een bedrijf werkte dat social media verzorgde, boden ze me een baan aan bij hun bedrijf. Zij verzorgde regelmatig photoshoots en content voor verschillende bedrijven en merken. Ze zochten iemand die hen kon ondersteunen op het gebied van social, maar ook visagie zou kunnen verzorgen tijdens shoots. Een perfecte combinatie.

Helaas bleek deze functie in praktijk iets tegen te vallen. Vandaar dat ik na een aantal maanden toch had besloten om ontslag te nemen.


Image


En toen....

Daar zit je dan, zonder enig financieel vangnet in de duurste stad van het land. Gelukkig stond ik al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kon mezelf in deze periode op verschillende manieren aanbieden op de markt.

Ik probeerde websites te maken, mensen te helpen met social media, visagie te verzorgen en ik probeerde sushi te verkopen..

Amsterdam bleek voor mij überhaupt geen goede match, te groot, te duur en te anoniem. Ik besloot om met mijn vriend te gaan samenwonen in Den Bosch, en dat bleek de beste keuze ooit. 

Maar ook in Den Bosch zat ik zonder baan. Ik besloot om mijn focus meer op visagie te gaan leggen, aangezien ik hier de meeste voldoening uit kon halen. Ik merkte ook dat ik er steeds beter in werd en van elke opdracht iets leerde.

Na een jaartje besloot ik dat ik me helemaal op visagie wilde gaan richten, en ondanks dat de arbeidsmarkt beter was geworden, wilde ik hier geen deel meer van uitmaken maar mijn eigen pad bewandelen.

Ondanks dat ik dit niet had verwacht, ben ik vandaag de dag een “echte visagist”. Zo zie ik mijzelf tenminste graag. Ik houd van het werk en van wat het inhoud.

De afwisseling en creativiteit betekent veel voor mij. Mijn interesse in sociologie en culturele antropologie laat ik af en toe nog zien in mijn blog artikelen. Maar verder probeer ik mezelf te uiten in mijn werk.


Image
 

Comments

  1. Ha Lotte super cool! Ik vind het zo tof dat je gewoon je gevoel en passie hebt gevolgd! Klinkt alsof je happy bent 🙂

Leave a Comment