Dirty thirty – wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd

Dirty thirty - wat ik heb geleerd nu ik bijna 30 ben


Image

"Over aan maandje word ik 30 en ondanks dat ik mezelf voorhoud dat het niet zo veel voorstelt, merk ik dat het toch een pijnpunt is. De afgelopen maanden heb ik dan ook al aan verschillende mensen verteld dat ik bijna 30 word, in de hoop dat ik dan alvast wat kan wennen aan het idee."

Maar ik wil ook de goede consequenties van deze leeftijd  accepteren. Vandaar dat ik wat “wijsheden” wilde delen die ik in de loop der jaren heb opgedaan. Want ik wil mezelf graag doen geloven dat ik toch wel iets wijzer ben geworden in deze jaren ;).“Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt”

Mijn motto was een hele tijd; “het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt”. Ik heb deze uitspraak leren kennen uit een tekst van Acda en de Munnik. Ik weet het, deze tekst is oorspronkelijk van John Lennon, maar ik ken deze tekst van het nummer “laat me slapen” van Acda en de Munnik.  Ik kom later nog een keer terug op dit nummer.

Zoals je in een eerder artikel hebt kunnen lezen, heb ik in eerste instantie nooit de ambitie gehad om visagist te worden. Het is iets dat mij is overkomen en wat mij uiteindelijk veel heeft gebracht.

Er is een groot voordeel aan ergens onbevlogen inspringen. Als je ergens in springt zonder enige verwachting voor jezelf, dan ligt de lat in eerste instantie dan ook een stuk lager. Dit maakt het een stuk leuker en gemakkelijker om je doelen te bereiken. Want zonder druk om te presteren, presteer je vaak beter.

Mijn beste advies is dan ook om voorrop gestelde doelen in zicht te houden, maar ook om open te staan voor nieuwe uitdagingen. Want die nieuwe uitdaging kan juist hetgeen zijn waar je energie uit kunt halen. 

En hoe lager de verwachting op succes is, hoe dichterbij het is. 


Megan Bloemsma


Streef er niet naar om gelukkig, maar om tevreden te zijn

Ik merk dat veel mensen in mijn omgeving er naar streven om “gelukkig te zijn”. Ikzelf denk dat dit streven mensen juist het meest ongelukkig maakt. “Gelukkig zijn” is een heel abstract en ideologisch begrip. Want dit begrip neemt niet mee dat er gewoon weg vervelende dingen kunnen gebeuren in het leven.

Dit kunnen kleine dingen zijn, dit kunnen grote dingen zijn, maar er spelen altijd wel een aantal zaken die het leven minder leuk maken. En ook dit hoort bij het leven.

Streven naar “geluk”  is volgens mij dan ook juist de makkelijkste manier om ongelukkig te worden. Aangezien je je extra bewust van wordt van alles  wat minder mooi is in je leven.

Je bent tevreden als je evenveel of meer positieve, dan negatieve factoren in je leven hebt. En deze factoren kunnen af en toe omslaan in minder of “meer tevreden”. Tevreden zijn is dan ook een mooi doel.

Maar het streven om een “gelukkig mens” te zijn, zou betekenen dat je niets vervelends zou kunnen overkomen. Ik heb het idee dat er vandaag de dag gestreefd wordt naar “geluk” en een leven zonder tegenslag, of tegenvallers. Dit bestaat (bijna) niet, in mijn optiek.

Ernaar streven om tevreden te zijn kan je eerder tot “geluk” brengen dan het streven naar gelukkig zijn.


Image


Korte termijn doelen

Stel dat je een “groot doel” wilt bereiken en ergens in de toekomst op “punt X” wilt uitkomen. Zorg er dan voor dat je dat doel in kleine stukjes op deelt. Je motivatie kan weg vallen als blijkt dat je je doel niet zo snel kunt behalen als dat je voor ogen had. 

Als je dit lange termijn doel wilt behalen dan werkt het motiverend als je dit doel in korte termijn doelen opbreekt.  Wat wil je volgend jaar bereiken, om je einddoel haalbaar te maken?  

Ik zelf ben begonnen met heel kleine stukjes voor een groter doel. Ook heb ik ontdekt dat mijn “einddoel” in de loop van de jaren is gewijzigd.

Elk jaar ontdek ik andere dingen die ik belangrijk vind, en mijn einddoel pas ik dan ook aan elke keer.


Image
"Courage is knowing what not to fear"

Het is misschien wat pretentieus om Plato te citeren, maar het is wel dit citaat waar ik veel aan heb gehad de afgelopen jaren. "Courage is knowing what not to fear" heeft mij geholpen bij het maken van keuzes.

Er is namelijk een verschil tussen weten dat er niets te vezen is en denken/hopen dat er niets te vrezen is. Als je iets wilt gaan doen en weet dat er niets te vrezen is, dan moet je er altijd voor gaan. Echter als je hoopt dat het allemaal goed zal gaan, dan kan dit een wat naïeve insteek zijn.

Dit heeft mij onder andere geholpen om als visagist aan de slag te gaan. In het begin vond ik het heel erg spannend om als zzp'er te gaan werken en al helemaal om me te verdiepen in de beauty industrie. Ik heb voor mezelf alles op een rijtje gezet en heb ontdekt dat er niets was om bang voor te zijn.

Er zaten geen echte consequenties aan vast namelijk. Als het niets zou worden dan zou ik me altijd nog kunnen uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik probeer zo min mogelijke naïeve beslissingen te nemen en zoveel mogelijk doordachte keuzes te maken, zonder me onnodig tegen te laten houden door onzekerheid en irrationele angst.


Image


Laat me slapen

Om weer terug te komen op Acda en de Munnik: “Laat me slapen”. Dit nummer beschrijft onder andere dat hij het liefst het nieuws bericht dat John Lennon dood is wilt ontkennen.

Er is tegenwoordig zoveel nieuws en informatie om tot ons te nemen, dat het ons soms onrustig kan maken. Het is af en toe niet verkeerd om bepaalde informatie en/of nieuws artikelen langs ons heen te laten gaan.

Je kunt je namelijk niet druk maken over heel de wereld. Als iedereen zich druk zou maken over het lokale nieuws, dan zou er daadwerkelijk een verschil kunnen plaatsvinden.

Als mensen zich druk maken om iets wat aan de andere kant van de wereld gebeurt, dan is het een stuk lastiger om een echte impact te maken.

In mijn branche is dit specifiek te vertalen naar een overkill aan informatie aan nieuwe beauty artikelen. Er komen elke dag nieuwe make-up merken, of nieuwe make-up collecties uit. Ook kan het confronterend zijn om collega's te zien falen, of om te zien dat collega's je voorbij streeft.


 

Comments

 1. Haha over enkele maanden word ik 28. Wel ben ik erg blij met de keuzes die ik al gemaakt heb.
  Wel blijven heel wat mijn uit mijn omgeving vragen wanneer ik nog eens een échte job ga doen, een vaste relatie en aan kinderen begin.
  Nu ben ik te druk bezig met ondernemen en reizen. 2 dingen die mij echt tevreden maken.

  1. Author

   Ik ken het, ik heb een universitaire studie gedaan, en dus is de verwachting er dat ik een “grote mensen zou hebben”.
   Al wil je ooit iets anders gaan doen, dan is de ervaring van de verantwoordelijkheid van een eigen onderneming altijd al mooi meegenomen,

 2. leuk om te lezen en herken wel wat dingen erin toen ik 30 werd. ik word zondag …kuch 43 en heb eigenlijk nog wel dezelfde punten 😉

  1. Author

   Jij hebt dan ook al heel mooie dingen gedaan de afgelopen jaren! Als er iemand zich goed ontwikkeld heeft dan ben jij het. Van vertalen tot visagie tot fotografie. Ik vind het altijd indrukwekkend hoe je jij je carrière hebt kunnen aanpassen naar de fases van je leven

 3. Mooi geschreven. Ik herken het ‘laat me slapen’ gevoel. Er is zoveel nieuws en input. Maar ik focus me liever om de wereld dichtbij me. Daar heb ik directe impact op. Alvast gefeliciteerd met je verjaardag!

 4. Mooi geschreven Lot! Ik word nogal eens opgeslokt in het streven naar “perfectie” en/of “gelukkig” zijn. Soms moet je even terug gebracht worden naar de realiteit, thanks 🙂

  1. Author

   Fijn dat je het artikel iets kunt waarderen! Vanuit mijn perspectief heb jij al het perfecte leven- een fijne lange relatie, een goede job etc. Blijkt maar weer dat iedereen opzoek is naar perfectie en denkt dat de ander het al heeft

 5. “En hoe lager de verwachting op succes is, hoe dichterbij het is.”
  Zelf ben ik pas over 5 jaar 30, maar ik heb deze alvast op de harde manier geleerd! Wou dit ik dit een paar jaar eerder ergens had gelezen!

Leave a Comment