Vanwaar dat highlighten?

Vanwaar al die highlighted huidjes?Image

"Ik merkte het pas op toen ik laatst door de Bijenkorf liep. De complete make-up selectie bestond uit producten die de huid zouden oplichten."

De eerste creme die ik zag zou helpen bij het creëren van een ‘luminous skin’. De foundation beloofde een glowy finish– opeens leken alle producten bedoeld om de huid op te lichten – juist de producten voor de bleke huid.

Vandaar dat ik me afvroeg waar die obsessie met glanzende lichte huidjes vandaan komt. Zien we het nu veel omdat het een trend is op de catwalk? Of is er een andere voorkeur voor deze "glass skin" trend?“De opgelichte huid bestond al in het Griekse rijk. ”

Highlighters zijn niet alleen van deze tijd, in het oude Griekse en Chinese rijk bestonden er al producten die de huid zouden oplichten. Waar we nu specifieke make-up producten hebben om dit te bereiken, werden er vroeger heftigere methodes gebruikt.

Zo werd er een mengsel van lood en azijn in kruiken gestopt, zodat het in een wit poeder veranderde dat zo bijtend was voor de huid dat de huid er lichter van werd. De huid brandde weg onder dit mengel, maar dat was het waard om een lichtere teint te krijgen. Ook wordt er geschreven dat krokodillenpoep als creme werd aangebracht op het gezicht. Ook dit zou helpen met het oplichten van de huid. 

De voorkeur voor het bleke en stralend huidje is dus niet alleen van deze tijd,   het lijkt een universele en tijdloze trend. Huidkleur is natuurlijk gerelateerd aan etnische afkomst, maar aangezien dit een erg gevoelig onderwerp is wil ik het hier niet over hebben. Het is echter minder bekend dat de pigmentatie van de huid gerelateerd is aan gender en seksualiteit. 

Image


Pigmentatie verschil in gender

Vrouwen zijn, ongeacht hun afkomst, vaak lichter van kleur dan mannen. Tijdens de pubertijd zal de huid van een vrouw vaak iets oplichten en de teint van een man vaak juist iets donkerder worden.

Dit verschil in kleur komt door een toe- of afname van de stofjes hemoglobine – het eiwit dat bloed zijn rode kleur geeft – en melanine: het pigment dat huid, haar en ogen haar kleur geeft.

Voor dit verschil in kleur speelt voornamelijk de hormoonspiegel een belangrijke rol. Een vrouw zal in de periode dat ze vruchtbaar is namelijk lichter zijn dan wanneer zij dit niet is. De huid zal dan ook donkerder worden als ze de pil slikt of zwanger is. 

Dit kan een reden zijn voor de behoefte aan producten op de huid te laten stralen en op te lichten. Mannen zullen onbewust een lichtere tint interpreteren als een vrouw die vruchtbaar is. Om deze reden zullen mannen een vrouw met een glowy en opgelicht huidje mogelijk ook aantrekkelijker vinden. Dit omdat het een biologisch signaal kan zijn.

Mannen vinden een lichte huid dan ook niet perse mooier, maar zullen het wel opmerken als een vrouw iets lichter oogt dan normaal. Dit zou er namelijk op kunnen wijzen dat ze vruchtbaar is.Licht huidje verraad gezondheid

Een lichtere tint van de huid zal niet alleen iets over de vruchtbaarheid van een vrouw zeggen. Een lichtere huid is over het algemeen namelijk ook transparanter. Omdat er minder pigment in deze huidlaag zit, is het makkelijker om onderliggende kwaaltjes te zien.

Zo zijn pukkeltjes beter zichtbaar, rode vlekken, vermoeidheid, etc. Hierdoor is het gemakkelijker in te schatten of een vrouw wel of niet een "gezonde kandidaat is".

Maar naast gezondheid, is het ook makkelijker af te lezen of een vrouw mogelijk seksueel geïnteresseerd is. Zodra een vrouw opgewonden is zal er namelijk meer bloed naar het gezicht stromen, wat resulteert in rode wangen. Een lichter huidje maakt "de jacht" dan ook een stuk gemakkelijker voor de man. 

Image


Biologisch make-upje

Nu klinkt het niet als van deze tijd, dat make-up wordt ingezet om mannen te pleasen. Maar onbewust zijn er nog veel symbolen en gewoontes in onze maatschappij die gericht zijn op de onderlingen verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Make-up kan er daar een van zijn.

Zoals beschreven kan het oplichten van de huid worden gezien als een middel om aantrekkelijker te ogen, zo kan blush ook gebruikt worden om seksueel aantrekkelijk gevonden te worden, aangezien het het  bloed in de wangen nabootst.

Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je open staat voor aandacht van mannen als je een mooie highlighter of blush gebruikt 😉 Wil je meer weten over make up en symboliek? Lees dan mijn artikel over semiotiek en make up.

 

Comments

  1. Mooi toch wel, vind ik. Het geeft iets sportiefs, alsof je net een beetje gesport hebt. Eigenlijk net als natte lippenstift. gr. Jeannet

    1. Author

      Ja, ik houd er persoonlijk ook heel erg van. Je ziet er altijd zo heerlijk fris en gezond uit als je een mooie glans hebt! Een aangezien ik niet zo van de sportschool houd, doe ik het wel met make-up haha! (of zonnebrand crème, is ook heel mooi en natuurlijk als highlighter)

Leave a Comment