Naturel make-up of instagram make-up?

Naturel make-up, of Instagram make-up?


Image

"Zodra ik Instagram open, schieten de plaatjes van opgemaakte vrouwen voorbij op mijn feed. Een perfect gladde huid met veel foundation, contour producten en filters.

Recent schieten er ook veel "naturel en dewy" make-up foto's voorbij. Hierbij is echter duidelijk te zien is dat de make-up verre van naturel is. Want ondanks de intentie om een naturel lookje neer te zetten, verraadt de structuur van de huid dat er behoorlijk wat producten zijn gebruikt."

De before en after foto's zijn indrukwekkend, maar niet perse een verbetering. Samen met fotografe Karin van Berkel en Miss Nederland Zoey Ivory heb ik een foto gemaakt waarbij ik het verschil duidelijk laat zien. Hierbij heb ik de ene kant opgemaakt naar mijn persoonlijke smaak. De andere kant heb ik opgemaakt naar de maatstaven van social media.“Links of rechts? ”


Tijdens deze shoot wilde ik duidelijk naar voren laten komen hoe groot het verschil kan zijn tussen naturel en Instagram make-up. Nikki Tutorials staat bekend om haar foto's die "The Power of Make-up" weergeven, hierbij is een kant opgemaakt en de andere kant niet.

Nikki is een zeer getalenteerde visagist. Maar waar het haar doel is om te transformeren door middel van make-up, is het mijn doel vaak om de schoonheid van een model door middel van make-up extra naar voren te laten komen.

Ik wilde dit verschil in interpretatie van make-up laten zien. Zo zie je aan de linker kant "hoe ik mijn model het liefste zie". Aan de rechterkant "hoe instagram een model het liefste ziet".


Image


Links

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, is Zoey een prachtige vrouw. Ze is gezegend met mooie sproetjes, een flinke bos krullen en een mooie oogopslag. Het is dan ook niet voor niets dat ze Miss Nederland is geworden. Aangezien ik het zonde vond om te veel te wijzigen aan haar mooie eigenschappen, heb ik subtiel gebruik gemaakt van make-up.

Om te beginnen heb ik haar huid verwend met fijne creme en serum. Ze heeft al een goede huid, maar wat extra "liefde" voor het aanbrengen van make-up kan vaak een groot verschil maken. Zo hoef je namelijk nog amper highlighters te gebruiken voor die frisse "glowy" huid.

Oneffenheden zijn weg gewerkt met wat concealer. Daar waar de concealer wat sproetjes bedekte, heb ik deze heel gericht weer verwijderd met een wattenstaafje. Zo zit de concealer enkel op de plekken waar ik de huid wat wil opfrissen, en niet op de plaatsen die ik vrij wil houden.

Voor wat kleur op de wangen heb ik lichtjes gebruik gemaakt van blush en bronzer. Afpoederen heb ik enkel gedaan op de plaatsen van het gezicht waar ik glans wilde voorkomen. Zo heb ik de onderogen wat gepoederd, en de T-zone. Highlight was niet nodig aan gezien de huid al genoeg glans had door de creme's.

Perfecte wenkbrauwen vind ik persoonlijk maar wat saai, "echte wenkbrauwen" met een klein beetje liefde hebben mijn voorkeur. Om deze reden heb ik de wenkbrauwen naar boven geborsteld met een gel, om ze wat voller te laten ogen. Daar waar er wat kleine gaatjes willen in de wenkbrauwen, heb ik deze opgevuld.

Op de ogen een frisse glanzende caviar stick die past bij haar huidkleur. Door de glans komt er net wat meer diepte in het oog en spreekt het net iets meer. In de arcade boog een zachte pauper tint om wat meer diepte te geven aan haar oog, zonder dat het zichtbaar is als "make-up".

Aan de binnenkant en onderkant van haar oog heb ik subtiel een lichte highlighter gebruikt om haar oog iets opener te maken. Een subtiele eyeliner voor net iets meer power in haar oogopslag, en ze heeft al een erg sprekende look.

Aan lippen doe ik nooit heel erg veel. Ik houd persoonlijk erg van het gebruik van naturelle lippotloden om de vorm van de mond wat te benadrukken en net een zachte tint te geven. Over dit lippotlood gebruik ik vaak een balsem, zoals een Elizabeth Arden om het potlood lijntje wat te verzachten en de lippen een gezonde verzorgde glans te geven.


Image


Rechts

Wat een glamour vrouw - een make-up look die haar fantastisch staat, maar haar wel veranderd. De huid heb ik geëgaliseerd met een zeer dekkende foundation (make-up forever ultra HD). Ik heb hiervoor verschillende tinten gebruikt zodat ik tijdens het aanbrengen van de foundation als subtiel wat aan shapen kon doen.

Met een concealer die een tot twee tinten lichter is dan haar huidkleur, heb ik wat gebieden opgelicht. Zo heb ik het gebied onder haar ogen opgelicht, haar voorhoofd iets opgelicht, en bij de hoeken van haar mond. Zo wordt het gezicht optisch gelift.

Met een contour creme heb ik wat diepte aangebracht langs haar haarlijn, haar jukbeen en haar kaaklijn. Zo heb ik wat extra diepte gecreëerd in haar gezicht.

En voor alles is een eerste keer - ik gebruik vaak minimale hoeveelheden poeder tijdens mijn werk. Ik vind het namelijk mooi als de huid een natuurlijke glans houdt. Bij deze kant van het gezicht heb ik echte voor het eerste "gebaked".

Door (behoorlijke hoeveelheden) poeder aan te brengen op haar gezicht, wordt de foundation en de concealer strak op zijn plek gehouden. Ook zie je dat de natuurlijke schaduwen in het zicht minder zichtbaar worden.

De wenkbrauwen zijn helemaal in  gekleurd. Haar arcade boog is sterker aangezet, haar lippen zijn overtekend, en een overlaad aan highlighter, maakt de instagram look af.Wat vindt je mooier?

Laat ik eerlijk zijn, de rechter look ziet er goed uit. Voor zover je dat mag zeggen over je eigen make-up. In elk geval ziet het er mooi uit op de foto, in het echte leven ziet het er namelijk niet uit.

Maar ondanks dat deze look er mooi uit ziet, is het wel zo dat Zoey niet meer te herkennen is. Aan de linker kant is Zoey wel duidelijk herkenbaar. Hier is er namelijk niet al te veel gesleuteld aan haar voorkomen.

Ondanks dat het voor fotografie vaak niet nodig is dat make-up er in real life goed uit ziet, vind ik dat persoonlijk wel belangrijk. Dit omdat ik ook veel met beauty fotografen samen werk. Het is namelijk zo, dat natuurlijke textuur van de huid altijd mooier is dan een textuur waar veel product op ligt. Een glans door gebruik van creme is altijd mooier voor de structuur dan een glans die afkomstig is van een poeder.

Maar wat heeft jou voorkeur? En waarom? Recht of links?

 

Comments

Leave a Comment