RODE LIPPENSTIFT – welke tint moet je hebben?

Rode lippenstift - welke tint moet je hebben?


Image

"Veel vrouwen denken dat rode lippenstift hen niet staat. Maar elke vrouw kan er goed uitzien met rode lippenstift, zolang ze maar weten welke tint ze moeten kiezen."

Ik ken mijn moeder niet anders dan met rode lippenstift op. Voor zo lang ik me kan herinneren, stift ze elke ochtend driftig haar lippen met mooie rode tinten. Bepaalde vrouwen, waaronder mijn moeder, hebben de rode lippenstift omarmt.

Het maakt zelfs deel uit van hun identiteit; ik kan het me dan ook niet voorstellen dat mijn moeder zonder rode lippenstift de deur uit zou gaan.

Daarentegen zijn er ook veel vrouwen die bang zijn van rode lippenstift. Waarschijnlijk hebben zij ooit een willekeurige kleur rood aangebracht, en vonden dat het niet mooi stond.

Wat deze vrouwen niet weten is dat er heel veel tinten rood zijn, en dat er altijd wel een kleur is die je mooi staat.“Wat is de ondertoon van mijn huid?”

De ondertoon van je huid is bepalend voor het vinden van de juiste kleur lippenstift. Make-up fanaten weten waarschijnlijk allang welke ondertoon ze hebben. Voor het vinden van de juiste kleur foundation, oogschaduw etc. is het namelijk fijn om dit te weten.

Je kunt een warme, koele of neutrale ondertoon hebben. Weet je niet wat de ondertoon van jou huid is? Geen probleem, daar kun je gemakkelijk achter komen!“Hoe bepaal je de ondertoon”

Kijk eens goed naar de kleur van de adertjes op je pols. Zijn deze adertjes blauw? Dan heb je een koele ondertoon, zijn je adertjes groen, dan heb je een warme ondertoon. Is de kleur groen/blauwig, dan heb je een neutrale ondertoon.

De ondertoon van je huid legt namelijk een laagje over de kleur van je blauwe adertjes. Bij een warme ondertoon zal er dan dus een warme waas overheen zitten, wat je adertjes groen kleurt, bij een koele ondertoon zal deze kleur blauw blijven. Check de kleur van je adertjes in het daglicht, zo kun je het het  beste zien.

Een huid met een warme ondertoon, kan beschreven worden als goud, perzik, olijf en geel. Een huid met een koele ondertoon wordt vaak gezien als blauw, rood of roze. Een neutrale huid bevat warme en koele tinten.

Wil je meer algemene informatie hebben over kleur en make-up? Kijk dan eens op mijn andere blog over kleurtheorie.


Image


Welke rode lippenstift hoort bij mijn ondertoon

Nu je weet wat de ondertoon van je huid is, is je zoektocht naar de juiste kleur rood een stuk gemakkelijker. Rode lippenstift heeft namelijk ook een warme of koele ondertoon, op deze manier kun je de lippenstift bij je huid matchen.

Een warme ondertoon in je huid. 

Bij een huid met een warme ondertoon, staat een mooie warme kleur rood erg mooi. Een lippenstift met een warme ondertoon zal eerder neigen naar oranje, koper en bruin. Deze tintent zullen mooi aansluiten bij de tint van je huid.

Lady Danger van Mac cosmetics is een zeer geliefde rode lippenstift met een warme ondertoon.

Een koele ondertoon in je huid. 

Heb je ontdekt dat de ondertoon van je huid wat koeler is? Dan zal daar een koelere tint rood mooier bij zijn. Een koele tint rood zal een blauwe ondertoon hebben, en eerder neigen naar een kersen of paarse tint.

Een populaire koelere rood tint is de kleur Ruby Woo van Mac cosmetics. Deze kleur  staat bij veel huidtypes mooi en is een echte "cult classic".

Een neutrale ondertoon in je huid.

Als de ondertoon van je huid neutraal is, dan heb je geluk. Je kunt dan vaak wegkomen met zowel warme als koele tinten rood.

Wat is de ondertoon van mijn lippenstift?

Als je niet gelijk ziet wat de ondertoon van een rode lippenstift is, dan ben je niet de enige. Het is niet altijd gemakkelijk om in een oogopslag te zien of iets een warme of koele tint is.

Gelukkig is er een klein trucje voor dat vaak werkt: breng de rode lippenstift aan op je hand, en vervaag een deel van de kleur vervolgens. Door het vervagen van de lippenstift komt de ondertoon beter naar voren. Een koele rode lippenstift zal op het vervaagde stuk koeler ogen dan op het stuk waar je hem niet vervaagt hebt. Een rode lippenstift met een warme ondertoon zal zijn warmte behouden.


Image


De basis make-up en rode lippenstift
Roodheid in de huid

Ik hoor vrouwen wel eens zeggen dat ze vinden dat het lijkt alsof hun huid meer onzuiverheden heeft zodra ze rode lippenstift aanbrengen. Dit kan kloppen, door het dragen van rode lippenstift wordt de roodheid in je huid geaccentueerd. Het is dan ook een goed idee om wat concealer of foundation aan te brengen op de plekken waar je huid meer roodheid vertoont. Op deze manier neutraliseer je de roodheid en kan de rode lippenstift je beter staan.

Ook kan het mooi zijn om wat concealer aan te brengen rond je lippen, hierdoor neutraliseer je alle roodheid rond de mond en oogt je lippenstift een stuk strakker.
Blush en rode lippenstift

Heb je een favoriete blush die je elke dag gebruikt? Dan kan het zijn dat je rode lippenstift alsnog niet mooi staat bij je huid. De kleur van je blush en je lippenstift kunnen namelijk clashen. Het is dan ook een idee om de kleur van je blush af te stemmen op die van je lippenstift. Heb je niet veel kleuren blush? Gebruik dan je lippenstift als blush op je wangen, op deze manier komen alle tintent mooi samen. Tik zachtjes met je vinger op je lippenstift, en dep deze kleur vervolgens op je wangen. Door deze tint te vervagen werkt hij perfect als blush, en matcht hij perfect bij je lippen!


Rode Lippenstift Karin van Berkel


Smaak, gelegenheid, lef

Je hebt de juiste ondertoon gevonden, maar nu? Nu komt het voor een groot deel aan op smaak en lef. De ene huid is donkerder dan de andere, dan ene mond is voller dan de andere. Ook voelt de ene persoon zich comfortabel bij het dragen van een opvallende kleur, en de ander bij het dragen van een subtiele tint. Structuur speelt ook nog een rol, houd je van matte lippenstift, of vind je een wat glanzende kleur mooier of? Er valt veel te kiezen!

Draag vooral waar jij je prettig bij voelt. Als dat toevallig betekent dat dat toevallig een kleur is die niet aan de "regels" voldoet, dan is dat helemaal niet erg. Elke kleur rood is namelijk mooi, als je hem met zelfvertrouwen draagt.

Zelf ben ik erg blij met de rode lippenstiften van Lisa Eldridge. Deze gerenoveerde visagist heeft drie kleuren rode lippenstift uitgebracht.  Deze hebben een oranje, roze, en bruine ondertoon. Ook zijn deze voor de meeste huidtypes geschikt.

 

Comments

Leave a Comment