Longlasting make-up tijdens hittegolf

Make-up en zweet - tips voor een hittegolf


Image

"De temperaturen zijn op het moment nog zacht, maar het lijkt erop dat ons deze zomer nog een aantal hittegolven te wachten staan. Dat betekent dat onze make-up het weer te verduren gaat krijgen.

Eindig jij na een warme dag wel eens met uitgelopen mascara onder je ogen? Of wordt je foundation vlekkerig door het zweet? Dan heb ik wat tips voor je!

Er  zijn namelijk gelukkig een aantal dingen waar je op warme dagen rekening mee kunt houden. Door wat kleine wijzigingen in je make-up routine door te voeren kun jij ervoor zorgen dat je make-up een hittegolf doorstaat.

Dus wil jij dat je make-up goed blijft zitten ondanks de hitte? Don’t sweat it! Ik heb een aantal tips voor je!1. Huid afkoelen voordat je make-up aanbrengt

Breng jij normaal gesproken je make-up altijd gelijk aan na het douchen? Dan kan het op warme dagen helpen om na het douchen je huid eerst even af te koelen. Door de warmte gaan de poriën in je huid openstaan, hierdoor absorbeert je huid meer product.

Het gevolg is dat je huid later op de dag overtollig product kan loslaten. Je kunt dit gelukkig voorkomen door je huid de tijd te geven om af te koelen.

Je kunt je huid afkoelen door de douche op het laatste moment even op een koude stand te zetten. Een alternatief is om een minuut of 10 te wachten na het douchen voordat je aan je make-up begint.

Heb je daar geen geduld of  tijd voor? Dan kan het helpen om een plens koud water in je gezicht te gooien. Ook kun je een kleine ventilator in de badkamer zetten om sneller af te koelen.


Image


2. Stem je huidverzorging af

De basis voor een mooie makeup is een goede huidverzorging. Tijdens een hittegolf kan het helpen om te kiezen voor een lichte (gel) crème op water basis, in plaats van siliconen of olie basis.

Dit geldt ook voor primers en foundations, probeer siliconen en olie te vermijden - dit kan de huid uitdrogen waardoor de huid juist meer olie aanmaakt.

Heeft je huid normaal gesproken meer voeding nodig? Breng dan in de avond een volle crème aan, zodat deze in de ochtend goed ingetrokken is. Zo heeft je huid in de ochtend mogelijk genoeg aan een lichte crème.

Zorg ervoor dat je creme goed door de huid is opgenomen. Merk je dat er nog product op de huid blijft “liggen”? Verspreid het overtollige product dan naar je hals.

  • Ik ben geen dermatoloog, dus neem mijn advies met een korreltje zout. Ik raad aan om een specialist op te zoeken als je opzoek bent naar het perfecte product voor jouw huidtype.

Image


3. Gebruik SPF / Zonnebrand creme

Het is altijd belangrijk om zonnebrand crème te dragen, maar tijdens zonnige dagen is het extra belangrijk om te investeren in goede zonnebrand creme. Kies voor een lichte zonnebrand creme speciaal voor het gezicht, met een hoge SPF.

Zelf draag ik altijd een SPF 50 van Purito of Biodermal speciaal voor het gezicht. Deze zijn niet al te glanzend, laten geen witte gloed achter en trekken goed in.

Als je een goede SPF crème hebt, dan kun je deze mogelijk zelfs in plaats van je normale creme gebruiken. Je moet zelf ontdekken wat het beste voor je huid werkt, the key is om je huid goed te verzorgen en beschermen, zonder al te veel product te gebruiken.

Houd er wel rekening mee dat je SPF gedurende de dag moet bijwerken. Ikzelf doe dit door mijn zonnebrand creme op mijn gezicht te deppen.


Image


4. Gebruik zo min mogelijk producten

Minder product op de huid betekent ook dat er minder product is dat zich  van de huid kan loslaten. Dit is ook de reden waarom ik voorstel om eventueel alleen een SPF te gebruiken, als je huid hier genoeg aan heeft.

Het is belangrijk om strategisch om te gaan met de huidverzorging en de make-up die je aanbrengt. Zo kan het soms helpen om een goede primer onder je make-up aan te brengen zodat deze langer blijft zitten. Tegelijkertijd kan deze extra laag make-up er ook juist  voor zorgen dat je make-up sneller loslaat.

Hierdoor kan het zomaar zijn dat die “longlasting primer” er juist voor zorgt dat je makeup sneller lelijk wordt.

Ga dus strategisch te werk, wil je wel graag een primer gebruiken? Gebruik er dan een met een hoge SPF, zodat je hieronder minder zonnebrand creme hoeft aan te brengen. Of kies voor een hydraterende primer zodat je minder creme hoeft te gebruiken. Less is more op warme dagen.


Image


5. Geen full coverage, maar een lightweight waterproof foundation

Als je graag foundation draagt, laat dan je full coverage foundation staan. Ook foundations op basis van siliconen en olie kun het beste laten staan. Deze producten ‘smelten’ namelijk sneller op warme dagen. Hierdoor ziet je huid er snel juist minder mooi uit.

Wil je dat je huid er op warme dagen toch goed uitziet? Kies dan eerder voor een waterproof foundation op waterbasis, zoals de Dior Face&Body, of kies voor een getinte dagcreme, zoals de Laura Mercier Oil Free Tinted Moisturizer. Dit zal langer mooi blijven op je huid.

Ook hier geldt: less is more.


Image


6. Minder poeder

Je bent op warme dagen waarschijnlijk snel geneigd om je make-up bij te poederen. Maar als er iets is wat je make-up snel lelijk maakt, dan is het wel te veel poeder. Het kan er snel “muddy” of “cakey” uit gaan zien.

Probeer indien mogelijk zoveel mogelijk creme producten te gebruiken; kies voor een mooie creme blush of creme bronzer. Wil je graag dat je make-up op zijn plek blijft zitten? Kies dan eerder voor een goede settingspray dan een settingpowder.

Wil je wel graag poeder gebruiken? Zorg er dan voor dat je een minimale hoeveelheid gebruikt, en gebruik het enkel op de gebieden die het echt nodig hebben, zoals de T-zone.

Merk je dat je gezicht gedurende de dag gaat glimmen? Haal dan de overtollige olie van de huid met een blotting paper of een “poederloze” poederdons.

Als blijkt dat je huid nog steeds te vettig is, dan kun je ervoor kiezen om alsnog wat poeder te gebruiken. Zorg er wel voor dat je poeder deppend aanbrengt inplaats van vegend. Zo voorkom je dat je make-up zich gaat verplaatsen.

Ik raad een ouderwetse poederdons aan, waar je een heel kleine hoeveelheid poeder aan toevoegt. Zorg er wel voor dat je eerst al het vocht en olie van de huid verwijderd hebt. Als je poeder over olie of vocht aan brengt dan wordt het ook “muddy” of “cakey”.

Dus wil je een glimmend en vettig gezicht verhelpen gedurende de dag? Dan is het handig om twee poederdonsjes in je tas te hebben. Een poederdons (of blottingpaper ) waar niets opzit, en een poederdons waar je een klein beetje poeder op hebt zitten.


Image


7. Waterproof

Naast een waterproof foundation is het ook handig om een waterproof mascara of eyeliner te gebruiken. Een waterproof mascara of eyeliner zal minder snel uitlopen als je het warm hebt.

Je kunt een eyeliner ook waterproof maken door het te mixen met een waterproof medium. Zo gebruik ik vaak de Inglot Duraline als medium om eyeliner waterproof te maken. Ik gebruik dit ook om bepaalde pigmenten waterproof te maken. 

Blijkt dat je oogmake-up alsnog niet helemaal blijft zitten? Probeer je er dan niet tegen te verzetten. Loopt je eyeliner bijvoorbeeld uit? Probeer het dan te vervagen zodat je een zachte smokey eye krijgt.


Image


8. Drink veel water!

Zorg er op warme dagen ook altijd voor dat je genoeg water drinkt, zo hydrateer je je huid van binnenuit. Op warme dagen verlies je namelijk altijd extra vocht via zweet.

Tijdens een flinke hittegolf kan het ook helpen om iets zouter te eten dan normaal. Hierdoor houd je iets meer vocht vast dan normaal en zweet je niet gelijk al het vocht uit. Dit werkt vooral voor mensen die snel last hebben van een zonnesteek.

 

Leave a Comment