Contouren voor je gezichtsvorm

Contouren voor je gezichtsvorm


Image

"Waarschijnlijk overdrijf ik niet als ik zeg dat er zo’n 10 duizend video’s online staan over het contouren van het gezicht. Het zal me eerlijk gezegd ook niet verbazen als dit er meer dan 100 duizend blijken te zijn."

Helaas leggen deze video’s niet altijd goed uit hoe je contouren, of shapen, het beste kunt toepassen per gezichtsvorm.

Vandaar dat ik vandaag een artikel schrijf waarin in uitleg waarom we contouren, en hoe je dit het beste kan toepassen op verschillende gezichtsvormen.“ Schoonheid is deels objectief”

We weten dat schoonheid voor een groot gedeelte subjectief is. Maar de idee van schoonheid is ook deels wiskundig bepaald. Een gezicht dat aan bepaalde wiskundige verhoudingen voldoet wordt als “aantrekkelijk” gezien.

Deze verhoudingen noemen we ook wel “de gulden snede”. De afstand tussen de mond, neus, ogen en wenkbrauwen bepaald onder andere of we iemand knap vinden.

Met contouren proberen we een gezicht zo dicht mogelijk bij het schoonheidsideaal te brengen.


gulden ratio fibbonacci contouren


Ideale gezichtsvorm

Er zijn veel verschillende gezichtsvormen - de ene persoon heeft een rond gezicht, de ander heeft een vierkant gezicht. Ondanks dat elke gezichtsvorm zijn schoonheid heeft, wordt voornamelijk een ovaal gezicht als ideaal gezien.

Contouren wordt dan ook vaak gebruikt om iemand’s gezichtsvorm zo dicht mogelijk naar de ideale vorm ( ovaal ) te brengen.

Dit betekent dat elke gezichtsvorm anders benaderd moet worden. Bij elke vorm zijn er verschillende punten in het gezicht die je het beste naar voren kunt laten komen, of naar achter kunt laten vallen. Dit om optisch zo dicht mogelijk in de buurt te kunnen komen van het perfecte ovale gezicht.

Hieronder heb ik een aantal verschillende gezichtsvormen geschetst. Wil je weten welke gezichtsvorm je hebt? Op deze website vind je wat tips om te bepalen welke vorm je gezicht heeft.

Image


Wat is contouren?

Bij contouren maken we gebruik van licht en donker om diepte in het gezicht te creëren of juist te verbergen. Vergelijk dit met een schilder die op een 2d canvas een portret met diepte in het gezicht kan realiseren. Een schilder maakt gebruik van lichte en donkere vlakken, en warme en koele tinten om zo gezichtsvormen na te bootsen.

Als we gaan contouren doen we dit ook, maar dan hebben we een gezicht als canvas. Afhankelijk van de vorm van je gezicht breng je op bepaalde plaatsen licht of schaduw in het gezicht.

Hieronder heb ik een kleine schets gemaakt waarin je kunt zien waar je je make-up het beste kan plaatsen, aan de hand van je gezichtsvorm.

De roze tint geeft aan waar je je blush ongeveer kunt plaatsen, je blauwe lijnen geven weer waar je het beste de highlights kunt plaatsen. De beige tint geeft aan waar je het beste een contour poeder of bronzer kunt gebruiken.

Zoals je aan de afbeelding kunt zien, kijk je waar je gezicht "afwijkt" van de ovale vorm. Is je gezicht hier breder? Dan maak je dit gedeelte donkerder zodat het iets minder opvalt. Is het gedeelte juist smaller? Dan maak je het iets lichter zodat het iets meer naar voren komt.


Image


Warme tinten en koele tinten

Ik hoor mensen vaak zeggen dat het een regel is dat contour producten een koele ondertoon hebben, en dat je om die reden geen bronzer kunt gebruiken om te contouren. Dit omdat een bronzer vaak een warme ondertoon heeft. Het ligt echter iets genuanceerder dan dat.

Een koele ondertoon gebruik je om diepte in je gezicht te brengen op plekken waar een natuurlijke schaduw valt. Zo valt er bijvoorbeeld een natuurlijke schaduw onder je jukbeen en onder je kin.

Als je hier een contour product aanbrengt met een koele ondertoon, dan versterk je deze schaduw op een realistische manier. Hierdoor komt er optisch meer diepte in je gezicht.

Stel jij vind je voorhoofd iets te groot, en wilt deze iets inkorten, dan zou ik persoonlijk kiezen voor een bronzer/ iets warmere ondertoon. Er valt hier namelijk geen natuurlijke schaduw. Als je dit met een koele ondertoon probeert te corrigeren, dan zal je gezicht er grauw uitzien.

Mijn stel regel is dan ook - op plaatsen waar de zon op je gezicht valt gebruik je warmere tinten om je gezicht te contouren. Op plaatsen waar geen zon maar schaduw valt gebruik je koelere tinten om te contouren.

Vergeet ook niet dat de plaatsing van je blush invloed heeft op de vorm van je gezicht. Ook blush kan gebruikt worden om je gezicht te contouren. Het is dus van belang dat je een beetje feeling krijgt van welke producten je waar het beste kunt gebruiken voor jou specifieke gezichtsvorm.


Image
 

Comments

Leave a Comment