Wat je als visagist kunt leren van Bob Ross

Wat ik als visagist van Bob Ross heb geleerd


bob ross visagie

"Wat kun je leren van Bob Ross? De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik een jaartje geleden ben begonnen met schilderen. Mijn vriend vond namelijk dat ik maar 'een hobby moest zoeken' omdat ik te veel Netflix keek."

Een terechte opmerking, aangezien ik Netflix zelfs bijna had “uitgespeeld”. Ik volgde schilderes Daphne Schrijver  een tijdje op instagram en aangezien ik haar werk erg inspirerend vond, ben ik maar wat schilder spullen gaan halen. 

Als ik dan toch 'een hobby moest gaan zoeken', dan leek schilderen me wel leuk. Dit omdat je in tegenstelling tot visagie geen 3D maar 2D canvas hebt. Om een gezicht te schilderen moet je dan ook wat feeling krijgen voor schaduw en diepte in het gezicht.

Vandaar dat ik nu af en toe een middag doorbreng met het schilderen van gezichten. Maar er zijn naast gezichten natuurlijk nog meer leuke dingen om te schilderen. Happy little trees  van Bob Ross bijvoorbeeld.

lotte concepts canvas schilderij


“ Bob Ross ”

Er zijn een hoop mensen die op de vrijdag of zaterdag avond lekker op stap gaan, maar er zijn ook mensen die op zo’n avond het liefst op de bank zitten met een glaasje wijn en een Bob Ross tutorial.

Ik behoor uiteraard tot die laatste groep. Voor de mensen die Bob Ross niet kennen (schande!) - Bob Ross is een tv schilder uit de jaren tachtig. 

Hij staat bekend om zijn “happy little trees”, zijn ASMR-achtige tutorials en uiteraard zijn afro. Ook staat hij bekend om zijn fantastische uitspraken. Vandaag zal ik laten zien welke uitspraken toepasbaar zijn op visagisten. 😉


Bob Ross


"There are no mistakes - just happy little accidents"

Ook onze held Bob maakte wel eens een foutje, maar die zwarte veeg die per ongeluk op het canvas belande veranderde hij gewoon in een vogel, of een boom. Toen ik net begon met visagie raakte ik in paniek als ik een kleine fout had gemaakt.

Ondertussen weet ik hoe ik dit kan oplossen, of juist kan gebruiken in mijn make-up. Vooral bij creatievere make-up looks is het juist fijn om gebruik te maken van die kleine missers, daardoor kom je tot resultaten waar je anders niet op was gekomen. 

Dus “made a mistake? Let’s make them birds, yeah, they are birds now."However you think it should be, that’s exactly how it should be"

Er zijn een hoop richtlijnen voor make-up en schilderen, daardoor kun je wel eens denken dat je make-up niet goed genoeg is. Ook de mening van andere mensen kan wel eens afschrikken, want “wat zouden mensen hiervan vinden”?  Zouden ze je visie wel snappen? 

Het is daardoor erg verleidelijk om make-up looks na te maken. Dan weet je namelijk zeker dat het een look is die  iedereen begrijpt en zijn succes heeft bewezen.

Maar het is juist leuk om alle richtlijnen en regels los te laten en om te doen wat jij leuk vindt. Zo creëer je ook je eigen identiteit als visagist. Voor creatieve projecten is het belangrijk dat je een eigen visie hebt en daarop vertrouwt.

Hoe jij denkt dat het moet zijn, dat is precies hoe het zou moeten zijn.


lotte concepts karin van berkel schilderen beauty


"If you do too much, it’s going to lose its effectiveness"

Het is vaak verleidelijk om zo precies en gedetailleerd mogelijk te werken. Maar soms is een make-up die je in 15 minuten aanbrengt mooier dan een make-up waar je anderhalf uur over doet. Zo weet onze Bob Ross een overtuigende vogel te schilderen in een kleine snelle veeg. 

Het is mogelijk dat je te erg je best te doet, waardoor je make-up zijn kracht verliest. Soms is je make-up sterker door het eenvoudig te houden. De kunst is dan ook om op tijd je kwasten neer te leggen en niet te blijven perfectioneren."We don’t really know where this goes — and I’m not sure we really care."

Bob Ross begon vaak zonder een duidelijk idee aan een canvas en liet het beeld altijd maar “ontstaan”. Voor commerciële opdrachten is het natuurlijk altijd belangrijk dat je een beeld voor ogen hebt en weet wat je wilt gaan neerzetten. Maar voor wat meer out of the box make-up is het juist heel fijn om te beginnen zonder een heel duidelijk beeld. 

Ik probeer voor vrij werk shoots altijd een abstract thema in mijn achterhoofd te hebben; bijvoorbeeld groen en oranje als thema - waterverf als thema - of zwart en steentjes als thema. 

Vervolgens begin ik zonder duidelijke visie aan de make-up en zie gaande weg wel wat het gaat worden. Door het maar te laten gebeuren kom je vaak op de tofste looks.


lotte concepts karin van berkel schilderen beauty


"They say everything looks better with odd numbers of things. But sometimes I put even numbers — just to upset the critics"

Regels zijn er om gebroken te worden en vaak is het juist leuk om tegendraads te zijn. Make-up hoeft dan ook niet altijd 'mooi' te zijn, om interessant te zijn. Door out-of-the-box te denken kun je heel bijzondere dingen maken.

Als je het idee dat make-up bedoeld is om iemand knapper te maken kunt loslaten, dan kun je op de mooiste dingen uit komen. Want een mooie make-up maakt iemand namelijk niet altijd knapper.

Het is niet gemakkelijk om dat idee los te laten, maar onthoud dan: "sometimes it’s fun to upset the critics"."Look around. Look at what we have. Beauty is everywhere—you only have to look to see it."

Het kan verleidelijk zijn om inspiratie op te doen door naar collega's te kijken. Op Instagram en Pinterest kun je veel mooie make-up voorbeelden vinden. Maar als je wilt dat mensen jouw looks als voorbeeld gaan zien, dan kan het helpen om juist niet naar deze beelden te kijken.

Probeer je inspiratie dan ook in alledaagse dingen te vinden in plaats van het werk van collega’s. Laat je inspireren door architectuur, de kleuren in de lucht, de vachten van dieren etc. Of in het geval van Bob; door bomen, wolken, bergen en vogels 😉

Inspiratie is overal - je hoeft alleen maar te kijken om het te vinden.
"Gotta give that tree a friend. Like I always say, ‘Everyone needs a friend'."

Aan deze uitspraak heb je helemaal niets als visagist, maar het is een mooie quote van Bob Ross om deze blog mee af te sluiten. Ondanks dat deze blog niet te serieus bedoeld is, zijn de uitspraken van Bob Ross wel degelijk van toepassing op visagisten.

Ben jij bekend met andere mensen die inspirerend zijn, op een fijne en toegankelijke manier? Dan hoor ik het graag!

Neem trouwens ook vooral een kijkje in mijn portfolio en als je denkt te weten welke make-up looks door Bob geïnspireerd dan zijn hoor ik het graag 😉

 

Comments

Leave a Comment