De houdbaarheid van makeup

De houdbaarheidsdatums van make-up

Image

 

We weten allemaal dat we dat pak melk dat over de datum is niet moeten drinken. Die houdbaarheidsdatum is duidelijk en we willen niet ziek worden. Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is dat make-up ook een houdbaarsheidsdatum heeft. Make-up heeft in tegenstelling tot melk geen “ten minste houdbaar tot”, maar een   “Period After Opening” datum (PAO). Deze “period” geeft aan hoe lang je het product kunt gebruiken nadat je het geopend hebt. Nu weet ik dat het zonde is om je favoriete foundation weg te gooien, maar het kan verstandig zijn om het wel te doen. “Image

Het Period After Opening (PAO) symbool is in 2005 door de Europese Commisie ingesteld. Dit symbool heb je waarschijnlijk al eerder gezien, het is een klein potje met een nummer erin.  Dit nummer geeft aan hoeveel maanden je het product kunt gebruiken na opening. Er is een rule of tumb voor hoe lang je producten kunt gebruiken – hoe vloeibaarder het product, hoe minder lang het houdbaar is. Ook, hoe dichter je het product bij je ogen gebruikt, hoe minder lang het houdbaar is.

Image

Ik neem aan dat ik niet de enige ben die het zonde vind om zijn/haar producten weg te gooien. Maar de houdbaarheid van de producten kan ook een goede reden zijn om er niet te zuinig mee om te gaan. We weten allemaal dat we graag dat “ene dure product” graag bewaren voor een speciale gelegenheid. Maar gebruik deze dus liever met enige regelmaat. Want die favoriete foundation of dure creme is waarschijnlijk maar een half jaar tot een jaar houdbaar. Ook die ene mooie lippenstift zul ja eigenlijk na een jaartje weg moeten gooien.

Geef dus ook niet te veel geld uit aan producten die je maar enkele keren denkt te gaan gebruiken. Make-up kwasten daarentegen, zou je in principe heel je leven moeten kunnen gebruiken. Deze moet je pas weggooien zodra de haren los laten. Dan is de kwast aan vervanging toe. 


Image
 

Leave a Comment