SPF en make up, bescherm je huid tegen de zon

SPF en make up, bescherm je huid tegen de zon


SPF make up karin van berkel Lotte Concepts

"Het zonnetje schijnt weer! Een week geleden moesten we in de ochtend de ruiten van de auto nog krabben, maar vanaf deze week kunnen we alweer lekker op het terras zitten. Maar dit zonnetje betekent ook dat we nog meer aandacht moeten besteden aan bescherming tegen de zon. Vandaar dat ik vandaag graag wat meer uitleg geef over make up en SPF."Waarom zonnebrand crème?

De zon kan rimpels en huidkanker veroorzaken, het is om deze reden belangrijk om je huid goed te beschermen. Eigenlijk moet je altijd zonnebrand creme gebruiken, ook in de winter. Ondanks dat de zon in de winter minder fel is, kan je huid nog beschadigd raken. Maar in de zomer is het extra belangrijk om je huid te voorzien van een goede bescherming. Helaas is het niet altijd even gemakkelijk om een bescherming te combineren met je make up.  Hoe kun je dit nu het beste aanpakken?


Spf zonnebrand creme alexia van der meijden Lotte Concepts

Fotografie door Alexia van der MeijdenSPF in make up

Veel make up producten zijn tegenwoordig voorzien van een SPF. Veel primers, foundations en poeders bevatten tegenwoordig een SPF 15 tot 30. Maar beschermen deze producten je nu ook daadwerkelijk tegen de schadelijke eigenschappen van de zon?

Het antwoord op deze vraag is ja, deze producten bieden inderdaad bescherming. Een foundation met SPF 30 beschermt je huid net zo goed als een zonnebrand creme met SPF 30. Het is alleen zo dat je een behoorlijke hoeveelheid primer of foundation nodig hebt om ook daadwerkelijk genoeg bescherming te krijgen. Van een foundation met een SPF 30, heb je ongeveer 4 tot 10 pompjes nodig om je huid daadwerkelijk te beschermen tegen de zon.

Nu brengt dit helaas een probleem met zich mee. We hebben meestal maar 1  tot 2 pompjes nodig om de huid te egaliseren. Een foundation met een SPF zal je huid dus niet goed genoeg beschermen, het is dan ook nodig om alsnog een goede zonnebrand creme aan te brengen onder je make-up.


Image

Fotografie door Mason RoseHoe combineer je zonnebrand creme met make up?

Als je je huid goed wilt beschermen tegen de zon, dan is het belangrijk om zonnebrand creme royaal aan te brengen. Zonnebrand creme breng je aan NA je dag creme, je dag creme kan namelijk niet goed door de zonnebrand creme heen trekken. De voorkeur gaat naar een dag creme op water basis, een vettige creme zorgt er namelijk voor dat je zonnebrand creme moeilijk in je huid kan trekken. Als een van de eerste ingrediënten op je dag creme "aqua" is, dan zit je goed.

Breng je zonnebrand creme met voldoende SPF (30 of hoger) royaal aan, er zijn een aantal creme’s die een witte gloed achterlaten op je gezicht. Als je speciale zonnebrand creme voor je gezicht koopt, dan zal je niet zoveel last hebben van een dergelijke gloed. Laat deze zonnebrand creme goed intrekken voordat je je foundation aanbrengt.

Zelf maak ik op het moment graag gebruik van de zonnebrand creme van Purito. Deze creme heeft een SPF van 50 en trekt snel in je huid. Hierdoor voel je geen duidelijke laag op je huid liggen, en voorkom je een "witte waas".

Als je een foundation gebruikt waar geen SPF in zit, dan is de kans groot dat de werking van de SPF afneemt. Het is dan ook aan te raden om een foundation te gebruiken waar ook een SPF in zit. Bevat deze geen SPF? Gebruik van een zonnebrand creme met een extra hoge bescherming.

Breng je een foundation aan zonder SPF? Breng deze dan met beleid aan, door te veel te wrijven kun je de zonnebrand creme onder je foundation verwijderen.


Image

Fotografie door Karin van BerkelZonnebrand creme bijwerken?

Het is belangrijk om regelmatig je SPF bij te werken. In de winter kom je er nog wel mee weg als je enkel in de ochtend wat zonnebrand creme aanbrengt. Helaas is het in de zomer belangrijk om te blijven smeren. Dit is natuurlijk heel vervelend als je make up op hebt.

Het liefst breng je een zonnebrand creme opnieuw aan door de dag. Als je geen poeder op je huid hebt aangebracht, dan zou je “deppend” wat zonnebrand creme over je make up kunnen aanbrengen zonder deze al te veel te verpesten.

Dit werkt helaas niet altijd, het aanbrengen van extra zonnebrand creme kan je make up namelijk verpesten. Om deze reden kan het dan ook fijn zijn om een poeder te hebben die een hoge SPF bevat, zo kun je je make up door de dag heen af en toe bij poederen om je huid te beschermen en je make up in tact te laten.

Een fijne zonnebrand poeder is de Brush on Block van Susan Posnick. Dit product bied een bescherming van SPF30, en is niet te zwaar op de huid. Veel van dit soort SPF poeders kunnen je huid heel "poederig" maken. Met dit product kun je je huid extra bescherming geven zonder dat het je makeup look al te veel verandert.

Let er ook op dat zonnebrand creme een PAO datum heeft! Een zonnebrand is gemiddeld zo'n 6 tot 9 maanden houdbaar na opening. Dit houd in dat je elk jaar een nieuw product moet kopen, en je de creme van afgelopen jaar niet meer kunt gebruiken!

Welke SPF gebruik jij? Ik ben benieuwd naar merken waar jullie goede ervaringen mee hebben!


SPF make up sanne grasdijk lotte concepts

Fotografie door Sanne Grasdijk


Disclaimer: ik ben geen dermatoloog en de informatie die ik hier verstrek heb ik verkregen door onderzoek te doen op het internet. Mijn kennis op dit gebied reikt dan ook niet verder dan een aantal uitgebreide Google sessies. Wil je meer informatie over SPF en make up neem dan contact op met je dermatoloog. Wil je meer weten over mijn persoonlijke huidverzorging routine? Lees dan mijn blog van afgelopen jaar.

 

Leave a Comment